Dipsiz Göl'ün eski haline dönmesi için tek şey gerekli!

Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içerisinde bulunan Taşköprü Yaylası'nda yasal izinle yapılan define kazısı çalışmasında toprak doldurulup yok edilen 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün eski haline dönüştürülmesi amacıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor. Suya dayanıklı kireçli ve killi toprak dökülüp silindirle tabanı hazırlanan gölün, bölgedeki yağışlardan sonra eriyecek karla birlikte doğal haline dönmesi beklenecek.

YAŞAM 17.11.2019, 16:33 17.11.2019, 16:35
Dipsiz Göl'ün eski haline dönmesi için tek şey gerekli!

Gümüşhane kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan ve temiz havası, bitki örtüsü, dağ çayırlarıyla kaplı manzarasıyla ilgi gören Taşköprü Yaylası'ndaki Dipsiz Göl'de "define" söylentileri üzerine ismi açıklanmayan iki kişi, kazı için başvuru yaptı. 

Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kazı için onay verildi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerin de katıldığı kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Gölde var olduğuna inanılan altın arandı. Fakat kazı çalışmalarına define bulunamayınca son verildi. 

Yapılan kazıda Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun hazinesinin arandığı ortaya çıktı.

Kaynağı ve akarı olmayan 12 bin yıllık krater Dipsiz Göl'de kazı çalışmaları tamamlandı ve ekipler alandan ayrıldı. Gümüşhane Valiliği, göl alanının eski haline getirildiğini bildirdi fakat Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak kapatıldığı fark edildi. Su kalmayan göl, taş ve toprak yığını haline dönüştü. 

İlgililer görevden uzaklaştırıldı 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dipsiz Göl'de yapılan kazı çalışmalarının gölün kurumasına yol açtığını ve ilgililerin haklarında başlatılan soruşturma dâhilinde görevden uzaklaştırıldığını belirtti.

Gümüşhane Valiliği, kazı için uygunluk raporu veren ilgililer hakkında da soruşturma başlatıldığını kaydetti. 

Suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü

Yasal izinle yapılan kazı çalışması esnasında toprak doldurulup yok edilen Dipsiz Göl'ün eski haline dönüştürülmesi amacıyla çalışmalar başlatıldı. 

Gümüşhane Valiliği İl Özel İdaresi ekipleri tarafından göl alanına doldurulan dayanıksız toprak çıkarıldı ve yerine suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü. Dün başlatılan ve gün boyu devam eden çalışmalar dâhilinde göl tabanının hazır hale getirilme çalışmaları bugün de sürdürüldü.

 

Eriyecek karla birlikte doğal haline dönmesi beklenecek

Suya dayanıklı kireçli ve killi toprak dökülüp, iş makinesi ve silindirle birlikte tabanı hazırlanan gölün, su takviyesi yapılmadan, bölgedeki yağışların ardından eriyecek karla birlikte doğal halini alması beklenecek. 

"Her türlü tedbiri alacağız"

Gölün doğal haline gelmemesi durumunda yapılacak incelemelerin ardından yaklaşık 2 metrelik derinliğe sahip alana tankerlerle su takviye edilip edilmeyeceği değerlendirilecek. 

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, beraberindeki teknik personel ve akademisyenle rehabilitasyon çalışmaları devam eden gölde incelemeler yaptı.

Vali Taşbilek, "Bilim adamlarımızın bize göstereceği yolla, gölümüzün düzenlenmesiyle ilgili doğru bir çalışma yapacağız. Çalışma sonrasında burada yaşayan vatandaşlarımızı da dinleyerek, her türlü tedbiri alacağız." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)