Dipsiz Göl, susuz göl oldu!

Gümüşhane'de merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içerisinde bulunan Taşköprü Yaylası'nda kaynağı ve akarı olmayan ve doğal güzelliği ile görenleri büyüleyen Dipsiz Göl'de "define" söylentisi üzerine yasal izinle kazı başlatıldı. Suyu tahliye edilen göl alanında, iddialara göre var olduğuna inanılan altın aranıyor.

YAŞAM 09.11.2019, 12:08
Dipsiz Göl, susuz göl oldu!

Gümüşhane kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte bulunan, aynı zamanda temiz havası, bitki örtüsü, dağ çayırlarıyla kaplı manzarasıyla beğenileri toplayan Taşköprü Yaylası'ndaki Dipsiz Göl'de "define" söylentileri ortaya çıktı.Bunun üzerine ismi açıklanmayan bir kişi, kazı için başvuruda bulundu.

Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kazı için onay verildi.

Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerin de eşlik ettiği kazıda göl alanının suyu tahliye edildi. Alan, iş makineleri ile kazıldı.

İddialara göre, 5 metre derinliğe ulaşılan gölde var olduğuna inanılan altın aranıyor.

Kazının ardından yeniden su doldurulacak

Jandarma görevlileri tarafından kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.

Kazının ardından gölün su doldurularak yeniden eski durumuna getirilmesi amacıyla çalışma yapılacağı bildirildi. 

"Su arıyoruz dediler"

Taşköprü Yaylası’nda yaşayanlar kazı çalışmalarını duyduklarını fakat ne arandığı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını ifade etti. Nuriye Dervişoğlu, "Gölde ne arıyorsunuz diye sordum bana ‘su arıyoruz’ diyerek gülüp geçtiler.  Kimseyi oraya yaklaştırmıyorlar. Geçen yıl orada biri boğuldu. Ben de onlara ‘gölü kapatın’ dedim. Ne olacak bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

Ömer Bilgin, "Maden mi arıyorlar, ne yapıyorlar bilmiyoruz. O göl yaylanın güzelliğiydi, yok oldu. Yazın birileri gelip orada kazı yapmak istemişti. İzin vermemiştik. Şimdi yayladan herkes inince gelip gölü kazdılar." dedi. 

Ali Bilgin ise "Gölde define arıyorlar diye duydum." şeklinde konuştu. 

Gümüşhaneli Tarihçi-Yazar Güngör Üçüncüoğlu, Taşköprü Yaylası'nda yapılan kazıda ne çıkıp çıkmayacağını bilemediklerini fakat alanın önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Önceden böyleydi....

Yorumlar (2)
şener 4 yıl önce
Dipsiz Gölü Dipli Göl yaptılar Helal olsun.
şener 4 yıl önce
Dipsiz Gölü Dipli Göl yaptılar Helal olsun.