Diktiği fidanlar solmasın diye özel yöntem geliştirdi! Kesin çözüm…

Yozgat’ta yaşayan Abdullah Karataş, 22 senedir çam fidanlarını toprakla buluşturuyor. Diktiği fidanların solmaması için naylonlu yöntem geliştiren doğa dostu vatandaş, bu sayede hem fidanlarını koruyor hem de su tasarrufu sağlıyor. 

YAŞAM 28.09.2022, 11:57 29.09.2022, 09:53 Hanife
Diktiği fidanlar solmasın diye özel yöntem geliştirdi! Kesin çözüm…

Sarıkaya ilçesinde ikamet eden 61 yaşında Abdullah Karataş, 22 sene boyunca çam fidanı dikmeye devam ederek toplam 20 hatıra ormanı oluşturdu. Bugüne kadar yaklaşık 300 bin çam fidanını toprakla buluşturan Karataş, ömrünü adeta doğaya adadı. Diktiği fidanların sulamasını ve bakımını da kendisi yapan Karataş, bu süreç esnasında yeni bir yöntem de geliştirdi. Bazı fidanlarının kurumasına oldukça üzülen doğa dostu vatandaş, bu durumu önlemek için naylonlu yöntemi hayata geçirdi. 

Yüzde 80 su tasarrufu sağladı

Çam fidanını dikerken 15 litre su kullanan Abdullah Karataş, daha sonra 1 metre şeffaf naylonla çam fidanının toprakla buluşan kısmına mantolama işlemi yaptı. Yaklaşık 5 ay önce deneme amacıyla 1500 fidanı bu yöntemle toprağa verdiğini dile getiren Karataş, bu kez hiçbirisinin kurumadığını ve kesin çözüm elde ettiğini dile getirdi. Naylonlu yöntem sayesinde yüzde 80 su tasarrufu da sağladığını dile getiren 61 yaşındaki vatandaş, 2023 yılında 2 hatıra ormanı daha oluşturmayı arzuladığını vurguladı. 

“Naylonla yaptığımız bu yöntemde oldukça başarılı sonuçlar aldım”

2000 yılından bu yana Sarıkaya ilçesinde fidan dikmeye devam ettiğini dile getiren Karataş, “Bu süreçte 20 tane hatıra ormanı oluşturdum. Şu ana kadar yaklaşık 300 bin fidan diktim. Bu fidanların, bakımını, sulamasını, budamasını yine ben yapıyorum. 2000 yılından bu yana kendimi bu işe adadım. Bu yıl yaklaşık olarak 18 bin fidan bağlantısı yaptım. 12 bin fidanı Sarıkaya’ya getirdim. 10 bin fidanı ülkemizin farklı noktalarına dağıttım. Yaklaşık 1500 fidanı kendim keşfettiğim özel yöntemle diktim. Naylonla yaptığımız bu yöntemde oldukça başarılı sonuçlar aldım” şeklinde konuştu.

“1 metrelik beyaz şeffaf naylonu fidanın dibine manto yapıyorum”

Geliştirdiği naylonlu yönteme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karataş, “İlçemizde çalışan bazı işçiler, kullandıkları poşetleri etrafa atmışlar. Poşetlerin bazılar, diktiğim çam fidanlarının yanlarında birikmiş. Yanında poşet bulunan fidanlarda çok az bir kuruma olduğunu gördüm. Diğerleri ise tamamen kurumuş durumdaydı. Bunun üzerine biraz araştırma yaptım. Bu fidanların dibinde de poşet olduğunu gördüm. Naylonların kurumayı engellediğini o zaman fark ettim. Bu yöntemi daha da geliştirmek için kolları sıvadım ve bu sene 1500 fidanı bu şekilde diktim. Toprağı yarım metre eştikten sonra fidana 15 litre su hazırladım. 5 litrenin yarısını fidana döküyorum, diğer yarısını ise eştiğim alana döküyorum. Böylelikle fidanımızı dikiyoruz. Çukurun yarısını da toprakla dolduruyorum ve ardından 10 litrelik suyu toprağın üstüne döküyorum. Toprak suyu çekince 1 metrelik beyaz şeffaf naylonu fidanın dibine manto yapıyorum. Ardından naylonun üstüne de toprak atıyorum. Bu sistem sayesinde fidanların kurumasını engelledim. Çok başarılı bir yöntem keşfetmiş olduk” dedi.

“Bundan sonraki fidanlarımın tamamını bu sistemle dikeceğim”

Naylonlu yöntemle ciddi oranda su tasarrufu da sağladığını dile getiren Karataş, “Geleneksel yöntemle yaptığımızda fidanı 4-5 kez suluyoruz. 1 sulama yaklaşık olarak 20 litreye tekabül ediyor. 5 kez suladığımız için de 100 litreye mal olmuş oluyor. Bu çok ciddi bir rakam. Naylonlu yöntemde ise sadece 15 litre su harcayarak fidanımızı yetiştiriyoruz. Bu yöntem sayesinde yüzde 80 oranında su tasarrufu sağlıyoruz. Bundan sonraki fidanlarımın tamamını bu sistemle dikeceğim. Önümüzdeki sene inşallah 25 bin fidanı daha toprakla buluşturma hedefim var. Bu kapsamda bölgemize 2 hatıra ormanı daha kazandırmayı arzuluyorum” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)