Dikkat: Fıstık yerine bezelye yiyor olabilirsiniz!

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, Ramazan Bayramı'nda tatlılarda sipariş yoğunluğunun yaşandığını hatırlatarak, "Şerbetli tatlılarda fıstık yerine yeşile boyanmış ve kurutulmuş bezelye, soya fasulyesi, yer fıstığı kullanılıyor." dedi. 

YAŞAM 23.05.2020, 13:05
Dikkat: Fıstık yerine bezelye yiyor olabilirsiniz!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, şerbetli tatlılarda fıstık yerine yeşile boyanmış bezelye, soya fasulyesi ve yer fıstığı kullanıldığı ve tereyağlı olduğu iddia edilen bazı baklavalarda ise hayvansal gıdaların kullanıldığı konusunda uyardı.

"Tüketici mutlaka matematiksel bir hesaplama yapmalı"

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Toprak, "Piyasada Antep fıstığının, cevizin, şekerin ortalama kilogram fiyatı bellidir. Şerbetli tatlı satın alırken tüketici mutlaka matematiksel bir hesaplama yapmalı. Ürünün kendisi malzemelerin kilogram fiyatının altına düşüyorsa, taklit veya hile söz konusudur." ifadelerini kullandı. 

Bilinen firmalardan tatlı alışverişi yapılması gerektiğine dikkat çeken Toprak, "Sütlü tatlılarda düşük yağlı süt kullanımı ve gereğinden fazla nişasta kullanımı ile karşılaşabiliyoruz. Şerbetli tatlılarda ise fıstık yerine yeşile boyanmış ve kurutulmuş bezelye, soya fasulyesi, yer fıstığı kullanılıyor. Ceviz yerine de yer fıstığı ve gıda boyası kullanılıyor. Bitkisel yağ yerine hayvansal yağ ve margarin kullanılabiliyor." diye konuştu. 

"En belirgin özelliklerinden bir tanesi ise genizde yanma hissine sebep olması"

Toprak, bu tarz hileli ürünlerin satılmasının tüketicide aldanmışlık hissinin oluşmasına yol açtığını vurgulayarak, "Yapay tatlandırıcılar olması gereken miktardaysa, kullanılan ürünler gıda olduğu için besin zehirlenmesi gibi durumlarla karşılaşmıyoruz. Aynı zamanda ürünleri alırken nişasta bazlı şekere dikkat edilmesi gerekiyor. Mümkün olduğunca şeker pancarından üretilen şekerin kullanılması lazım. Nişasta bazlı şeker obezite, karaciğer yağlanması, diyabet ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. En belirgin özelliklerinden bir tanesi ise genizde yanma hissine sebep olmasıdır." açıklamasını yaptı. 

"Fıstıklı baklavanın kilosunun en az 90-120 TL civarında satılması gerekiyor"

Tatlı üreticisi Beşir Aksoy, vatandaşların tanıdıkları yerlerden tatlı alışverişi yapması gerektiğini belirterek, "Tatlılarda hileli satışların olduğunu hepimiz biliyoruz. Gerçek fıstığın kilosu 200 TL ve üzeridir. Fıstıklı baklavanın kilosunun ise en az 90-120 TL civarında satılması gerekir. İkinci, üçüncü sınıf veya fıstığa benzer malzeme kullanılırsa rahatlıkla ucuza satılır." dedi.

"Tereyağının aromasını kullanıyorlar"

Tatlı üreticisi Aksoy, bu durumun ceviz için de geçerli olduğunu kaydederek, "Cevizin kalitelisi vardır, ithali vardır, bekletilmişi vardır. Tatlılarda yağ da oldukça önemli. Tereyağının aromasını kullanıyorlar, eritilmiş kuyruk yağı veya katı yağı karıştırarak tereyağı gibi tüketiciyi aldatıyorlar. Bu kişiler mesleğimizi de zedeliyor." ifadelerini kullandı. 

"Ucuzluğu dolayısıyla hileli olduğu anlaşılıyor"

Tereyağlı baklavalarda aldatmaca olabileceğine dikkat çeken Aksoy, "Tereyağlı baklava satabilmek için baklavanın kilosunun en az 100 TL'ye satılması gerekiyor. Bakıldığı zaman İzmir'de 100 TL'ye baklava çok nadir yerlerde satılıyor bu durum da tereyağlı olanların birçoğunun sahte olduğunu gösteriyor. Baklavalarda kullanılan malzemelerde bazen gıda boyası öyle bir kullanılıyor ki, rengi çok daha cezbedici hale geliyor. Ancak fiyatına bakıldığı zaman ucuzluğu dolayısıyla hileli olduğu anlaşılıyor." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)