Devlet Personel Başkanlığı

YAŞAM 16.07.2020, 00:21 20.07.2020, 23:11
Devlet Personel Başkanlığı

İlk olarak 1960 yılından kurulan ve o günden beri devlette çalışacak personeller ile ilgili çalışmaları olan Devlet Personel Başkanlığı, 7 Temmuz 2019 tarihiyle resmi olarak kapatıldı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlandı. Bu kapsamda artık personel alımları vb. DPB’nin sürdürdüğü tüm işlemler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek. Yani devlet bünyesinde çalışmak isteyen personeller de ilanları artık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının açmış olduğu kamuilan.ailevecalisma.gov.tr internet sitesi üzerinden takip edebilecek.

Devlet Personel Başkanlığının Görevleri Nelerdir?

Devlet Personel Başkanlığı, üniversiteler, askeri kurumlar, adliyeler ve belediyeler gibi resmi devlet kurumlarına alınacak olan personeller için alım ilanı yayımlayan bir kurumdu. Bu cümleden yola çıkılarak adliyeler için hakim ve savcı alımı yapabileceği düşünülmemelidir. DPB sadece bu kurumlarda çalışacak olan ara personeli sağlamakla görevli bir kuruluştur. 2019 yılına kadar bu faaliyetler, kurumun dpb.gov.tr internet sitesi adresi üzerinden yürütülmekteydi. Ancak 7 Temmuz 2019’da alınan kararla birlikte Devlet Personel Başkanlığı da dahil olmak üzere toplam 4 devlet başkanlığı kapatıldı ve bakanlıklara devredildi. Bu durumun temel nedeni bakanlık sistemiyle daha kontrollü bir yönetim sağlanmasıydı. Dolayısıyla Devlet Personel Başkanlığı da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına devredildi. Yani 7 Temmuz 2019 tarihinden itibaren devlet dairelerinde çalışacak olan personellerin her birisinin ilanı ve takibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kontrolünde gerçekleştiriliyor.

DPB’nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Aktarılması Neleri Etkiledi?

Devlet Personel Bakanlığının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlanması, iş arayan personeller veya devlet kurumları üzerinde herhangi bir etki yaratmadı. Zaten tamamıyla arka planda çalışan ve direkt olarak devlet kurumlarına personel temini sağlayan kurum sadece görevlerini başka bir bakanlığa devretti. Yine aynı şartlar ve kriterler altında yapılan tüm başvurular değerlendiriliyor ve bakanlık tarafından karara bağlanıyor. Yani iş arayan personelin uygulaması gereken prosedürde herhangi bir değişiklik yok. Ancak artık personel alım ilanları kamuilan.ailevecalisma.gov.tr adresinden duyuruluyor. Devlet dairelerinde çalışmak isteyen kişiler başvurularını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına değil, alım yapacak olan kuruma yapıyor. Bakanlık, herhangi bir boş pozisyon olması durumunda alım duyurusunu kurum isteğiyle sitesinde yayımlıyor ve buradaki duyuru kapsamında kurumda çalışmak isteyen personeller gerekli direktiflere uyarak başvurularını direkt olarak devlet kurumlarına gerçekleştiriyor. Başvurular neticesinde personel gereken konum için yapılan başvurular arasından göreve en uygun olduğu düşünülen personellerin listesi de kurumun internet sayfasından paylaşılıyor.

Yorumlar (0)