Devlet desteğiyle başladı, şimdi dünyaya organik badem satıyor

Manisa Demirci’de 6 sene önce devlet desteğiyle fidan alıp 2 bin 500 badem fidanını diken Cihan Yıldırım şimdi ürünlerini yurt dışına pazarlamanın mutluluğunu yaşıyor.

YAŞAM 07.06.2021, 08:32 08.06.2021, 15:39
Devlet desteğiyle başladı, şimdi dünyaya organik badem satıyor

Kiraz, hünnap ve cevizin yanında son senelerde badem üretiminin de artış gösterdiği Manisa’da üreticiler hasat zamanına hazırlanıyor. 7 bin dekarlık arazide badem üretilen ilçede bu sene, ilkbaharın başlarında etkisin sürdüren zirai dondan dolayı 100 ton civarında bir rekolte olması bekleniyor.

6 yıl önce devlet desteğiyle başladı

Cihan Yıldırım (üretici) kendi adıyla marka oluşturdu, şimdi ise ilçedeki badem üreticilerinin arasında ismi biliniyor. 6 sene önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nca çiftçilere sağlanan sertifikalı fidan desteğinden yararlanıp 2 bin 500 badem fidanını 60 dekarlık araziye diken Yıldırım şimdi ihracat yapıyor.

Kendi markasıyla üretmeye başladı

Yıldırım yaptığı açıklamada, arazide organik tarım uygulamaları gerçekleştirdiğini ve 12 ay süresince buna emek verdiğini söyleyerek, geçtiğimiz sene ilk defa hasadını yaptığı 3,5 tonluk bademi kendi markasıyla piyasa çıkardığını kaydetti.

"Yurt dışı satışlarından güzel dönüşler aldım"

İlk ürünlerini ülke içinde Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlere, yurt dışında ise Rusya, Almanya, İngiltere ve kimi Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine gönderdiğini söyleyen Yıldırım, “Geçtiğimiz sene göndermiş olduğum ürünlerden oldukça iyi dönüşler aldım ve bu da yeni talepleri oluşturdu. Bu yıl 8 tona yakın badem ekiyoruz. Ağaçlarımızı iyi besliyoruz. Organik sulamanın ardından hayvan ve bitki gübreleriyle besleme yapıyorum.” şeklinde konuştu.

"Dünya markası olmak istiyoruz"

Markasının dünyadaki bilinirliğini arttırmak istediğini söyleyen Yıldırım, “Ağaçlarımız tamamen verime geldiğinde 50 tonluk bir rekolteye ulaşmış olacağız, o zaman daha da fazla ülkeye ihracat gerçekleştirip ülkemizin ekonomisine katkı vereceğiz. Demirci’den doğan bir marka olarak iç piyasaya ve de yurt dışına sürekli olarak ürün gönderen bir marka olmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)