Derelerden altın toplayıp servet kazanıyorlar

Bursa’da altın avcıları, Uludağ'dan akmakta olan derelerde toprakları eleyerek doğal altını bulup adeta servet kazanıyor. 

YAŞAM 12.10.2021, 10:30 12.10.2021, 10:37
Derelerden altın toplayıp servet kazanıyorlar

Doğada oldukça yoğun bulunan ve Uludağ'da eski maden yataklarından akan altını arayan avcılar, derelerin taşıdığı su kenarlarında bulunan toprakları eleyerek altın topluyor. 

Servet kazanıyorlar

Bursa’da doğadan altın toplamaya çalışan ve bu işin meraklısı olan çok fazla sayıda insan var. Bu iş ile uğraşanlar, tecrübelerine dayanarak altının nerelerden çıkacağını tahmin ederek dere kenarlarına taşınan toprakları makine ile eliyor. Günde 1 ton 500 kilo toprak eleyen altın avcıları, buldukları gram gram altınlarla hatırı sayılır bir kazanç sağlıyor. Kaçak bir şekilde define kazarak altın arayanlara karşılık derelerden altın toplamanın herhangi yasal bir yaptırımı olmadığını ifade eden meraklılar; Türkiye’de bu iş ile uğraşan on binlerce insanın olduğunu söylüyor. 

6 yıldır altın arıyor

Derelerde 6 yıldır doğal altın aradığını söyleyen Emre Aydın, "Altın avcısıyım. 6 sene önce bu işe hobi olarak başladım. Bu altın doğanın her yerinde bulunuyor. Yalnızca yerini ve aramasını bileceksin. 6 yıllık tecrübemizle birlikte nerelerden çıktığını belirleyebiliyoruz. Bir makine aldık bu iş için. Bu makine ile günde 1 ton 500 kilo toprağı eleyebiliyoruz. Hobi olarak bu işi sürdürüyoruz. Aslında farklı bir işte çalışıyorum ama hafta sonları 2 gün tatilim oluyor, o günleri de altın arayarak değerlendiriyorum. Kaynağına denk geldiğimiz zaman günde 15 gram altın keşfettiğimiz de oldu. 6 sene içinde 500 gram altın topladım" açıklamasını yaptı. 

“Doğada altın aramanın sakıncası yok”

Altın bulma konusunda işleri oldukça kolaylaştıran toprak eleme makine üreticisi Erhan C. Öztürk, "Altın arayanların işlerini kolaylaştırıyoruz. Makine imalatı ile uğraşıyoruz. Bu makine ile insanlar çok daha çalışabiliyor. Doğada altın vahşi olarak yer alıyor. El yordamıyla herkes çıkartabiliyor. Bu makine, işi kolaylaştırıyor. Çok fazla soru soruluyor. Söz konusu işin kanuni olup olmadığını merak ediyorlar. Maden arama ruhsatlı bölgelerde altın aramak yasal değil, ancak onun haricinde doğadaki tüm derelerde altın aramanın herhangi bir sakıncası yok. Dünya genelinde altınının büyük bir bölümü vahşi olarak bu şekilde doğada yer alıyor. Vahşi altın, madenlerde bulunduğundan çok daha fazla" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)