Derdest dava nedir? Derdest dava ne demek?

Hukuksal bir kavram olan "Derdest dava", davalar için kullanılır. Peki "derdest dava" ne demek ve icrada derdestlik nedir? İşte detaylar...

YAŞAM 30.09.2022, 12:32 01.10.2022, 09:24
Derdest dava nedir? Derdest dava ne demek?

Hukuksal bir kavram olarak bilinen "Derdest dava", vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki "Derdest dava nedir, ne demektir?" İşte detaylar...

Derdest dava ne demek ?

Derdest, görülen dava demektir. Devam eden ve henüz bir karara bağlanmamış davalar için derdest dava kavramı kullanılır.

Derdest dava, bir davanın görülüyor olması halinde söylenen bir terimdir. Henüz bir karara bağlanmamış olan davalar yürürlüktedir ve görülmeye devam eder. Bunlar için hala yürürlükte ya da görülmeye devam eden manasına gelen derdest dava denir. Derdestlik ise askıda olma halidir. Askıdaki davalar görülmeye devam ediyordur ve bundan bir karar çıkmamıştır. Derdest davaların mahkeme tarihi olur ve o tarihe kadar davacı ve davalı taraflar mahkemeyi beklemeye devam eder.

Derdestlik ne demek?

Derdestlik, askıda kalma veya askıda olma durumu olarak bilinir. Devam eden bir dava varsa ve henüz kesin bir karar verilmemişse bu dava derdest durumda demektir. İcrada derdestlik, henüz icranın bir karara bağlanmamasıdır. İcra davası açılanlar için henüz icra kararı verilmemiş demektir. İcra ile ilgili bir karar verilmemişse ve dava hala görülmekteyse bu icrada derdestlik durumu olur. İcrada derdestlik olması durumunda icra kesinleşmemiştir ve davadan bir karar çıkabilir.

Yorumlar (0)