Deprem uzmanlarının 'gezi' tartışması!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın, "Kuzey Anadolu Fay Kırığı bölgesine ücretli gezi düzenlenmesi" uygulamasına, bazı uzmanlardan eleştiri geldi.

YAŞAM 17.01.2020, 11:19 17.01.2020, 11:29
Deprem uzmanlarının 'gezi' tartışması!

Jeofizik profesörü Övgün Ahmet Ercan, Kuzeybatı Marmara kıyılarında bulunan bölgelere gezi düzenliyor. Ercan'ın yarınki gezisine katılmak isteyenler kişi başı 185 lira ödeyecek. Gezide Kuzey Anadolu Kırığı'nın görülecek, manzara fotoğraflarının çekilebileceği alanlara gidilecek.

Deprem gezisini eleştiren uzmanlar da var.

Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, sınıf arkadaşı Prof.Dr. Ahmet Ercan'ın "Deprem Gezisi"ni akla uygun bulmadığını belirtti. Ercan'ın sınıf arkadaşı olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi'nden emekli Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, "deprem gezisi" denilince bunun Kuzey Anadolu Fayı'nı kapsaması gerektiğini ifade etti.

Oğuz Gündoğdu: "Neyi tasvip edeyim ki? Akıl karı değil"

Dr. Gündoğdu, "Ayrıca bunun için de bayağı bir arazi tecrübesi lazım. Açıklamasına göre şarkılı eğlenceli milleti gezdirecekmiş. Böyle bir şeyi hele bu soğuk havada Ocak ayında yapmak bayağı zor bir olay. Muhakkak bu faydan anlayan bir kişinin yanında olması lazım. Örneğin götürdüğünüz yerde olan depremler hakkında bilgi vermesi lazım. Hadi bunları var sayalım ama bu zor bir iş. Ben gidecek olanlara Allah kolaylık versin diyorum. Mantıklı değil tabii. Deprem gezisi yapmak için ocak ayını mı buldu? Hava güzel olsa belki olur. Dediğine göre 1 günlük gezi. Şarköy'den Gölcük'e kadar olan yeri dolaşmak lazım. 1999 Gölcük depreminde ne oldu. 1912 Şarköy depremi hakkında bilgi sahibi olmak lazım. Hele bu ay hayatta olmaz. Düşünceyi de tasvip etmiyorum. Neyi tasvip edeyim ki? Akıl karı değil, bilgi, beyin isteyen bir gezi olmalı. Bu gezi Bizim memlekette bir sürü insan çıkıyor. Katılan olur mu olur. Ama benim için pek geçerli bir niteliği yok." ifadelerini kullandı.

Fuat Agalday: "Gezi, Ganos fayına yapılacak"

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday ise, "Aslında öğrendiğim kadarıyla gezi Ganos fayına yapılacak. Çünkü Ganos fayı 1912 yılında kırılmıştı. Beklenen deprem bu fay üzerinde olmayacak. Ganos fayı Tekirdağ bölgesinde ve körfeze kadar olan kısım. Bu nedenle buraya gezi yapılmasında herhangi bir teknik problem görmüyorum. Herhalde hocamız bilgilendirme yapmak için bu geziyi yapmaya uygun görmüş. Bende böyle bir geziye yaklaşık 3-4 sene önce iki defa katılmıştım. Orada fayın geçtiği yerler, köyler, 1912 kırığının olduğu yerlerde bir gezi yapılmıştı. Güzel olmuştu ve bilgi sahibi olmuştuk" açıklamasını yaptı.

Fuat Agalday "Ben katıldığım gezide ücret ödediğimi hatırlamıyorum. Bu bir tercih meselesi. Bunun da bir maliyeti olduğuna göre ücretli olarak yapılmış, yapılabilir. Önemli olan buradaki daha çok bilgilendirme yapmak. Katılanlar o bölgedeki bazı yerlerde fay aynalarını görebilirler. Yüzey kırığının geçtiği yerleri görebilirler. Ben faydalı olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Vatandaşlar da yorum yaptı

Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuşan bazı vatandaşlar da geziye ilişkin konuştu.

"Böyle bir geziye para verip katılır mısınız?" sorusuna Tunç Sezer, "Ben katılmam. Deprem fayına para verip gidip görmenin ne manası var ki? Oraya para verdim gittim. Bu kırılacak, biz öleceğiz mi diyeceğiz. Çok anlamsız bir şey. Tabii ki katılmam" yanıtını verdi.

Barış Koçan, "Fayda ve zarar açısından düşünmek lazım. Bize şahıs olarak ne katacak? Ben kendime şahsıma çok bir şey katacağını zannetmiyorum. Ama tabii ki katılmak isterim. Fiyatı çok makul bir fiyat değil" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)