Denizli’nin altında 17 adet “elmas yatağı” bulundu

Denizli’de yaşayan ve 14 senedir yer altındaki değerli taşların aramalarına katılan Metin Uysal isimli vatandaş, “elmas yatağı” olarak bilinen lamporitlerden şehrin altında 17 adet olduğunu iddia etti ve yetkililerin bunu araştırmasını istedi. 

YAŞAM 11.07.2021, 17:14 12.07.2021, 09:25
Denizli’nin altında 17 adet “elmas yatağı” bulundu

Denizli’de yaşayan ve 14 senedir değerli taşlar hakkında araştırmalar yapan Metin Uysal, çocukluk merakıyla başladığı uğraşının, Denizli’nin altındaki elmas yataklarını bulmasıyla devam ettiğini belirtiyor. Uysal, 14 sene boyunca yerli ve yabancı akademik kaynaklardan özellikle elmaslar hakkında makaleler okuduğunu ve bu taşın Türkiye’de olmadığının yazıldığını aktarıyor: “Türkiye’de elmas olmadığı yazıyordu. Fakat ben buna inanmadım ve arazilerde senelerce araştırmalar yaptım. Araştırmalarım sonucunda da Denizli’nin altında elmas yatakları anlamına gelen lamporitler olduğunu keşfettim. Şehrin altında 17 adet lamporit bulunuyor.” 



“Türkiye’de yok deniyor ama lamporitler var” 

Uysal: “Türkiye’de lamporitlerin olmadığı belirtiliyor. Yalnız bazı kaynaklar, 5 şehirde lamporit olduğunu aktarıyor. Bu lamporitler Denizli’de var hem de 17 adet. Batı Anadolu’daki Uşak, Kütahya, ısparta, Muğla ve Afyonkarahisar illerimizde lamporitler zaten daha öncesinde bulunmuş. Bunlar, toplu olarak bulunur. Bir tanesine ek olan muhakkak başkaları vardır. Bir kazdığınızda en az 10-20 tane yatak bulursunuz. O bölgede de 20-25 kilometrelik çap içerisinde dallanmış şekilde lamporit yatakları var.” 



“Her 10 lamporitte 1 elmas var” 

Uysal: “Elmas bulma oranı onda bir şeklindedir. Her 10 lamporitte bir elmas bulunur. Ülkemizde şu an en az 170-180 adet lamporit var. Benim amacım, bunlara dikkat çekmek. Ülkemizde elmas dışında volfram, altın, metal, yakut, zümrüt, safir gibi değerli metal ve taşlar da bulunuyor. Ülkemizde bunlar var da biz neden faydalanmıyoruz? Benim bulduğum lamporit olmasa bile başka illerimizdeki lamporitlerde muhakkak vardır. Ben bunların yurt içi ve yurt dışı analizlerini yaptırdım. Lamporit bulunduğunu söylediğim bölgedeki ve onların 5-6 kilometre dışındaki alandaki kayaçların yapısı farklı. Biri ultra bazik yapıda iken diğeri felsik yapıda. Birinde silisyum miktarı çok fazla iken diğerinde çok düşük.” 



“MTA’nın burayı yanlış değerlendirdiğini düşünüyorum” 

Uysal: “Bunu tüm Türkiye’ye duyurmak gerekiyor. Özellikle devlet başkanının ve yöneticilerin harekete geçmesi gerek. MTA’nın burayı yanlış değerlendirdiğini düşünüyorum. Biz madenden anlarız, bu kişiler bazı örnekler alıp gittiler ama bize sonuçları söylemediler. Bizim burası için iddiamız var. Burayı ülkemize kazandıralım. Ülkemizin bu madenlere ihtiyacı var. Elmaslarımızı, madenlerimizi ve değerli taşlarımızı kendimiz çıkaralım. Kendimiz faydalanalım, halkımız faydalansın.” 

Yorumlar (0)