Denizli'de 390 binada hasar var!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 6 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Denizli'de 390 binada hasar meydana geldiğini ve 81 kişinin yaralı olarak hastanelere başvurduğunu bildirdi.

YAŞAM 09.08.2019, 09:30 09.08.2019, 10:25
Denizli'de 390 binada hasar var!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Denizli'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depreme ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu, merkez üssü Bozkurt ilçesi olan depremin ardından incelemede bulunmak üzere kente geldi. Soylu, Bozkurt Kaymakamlığı önünde kurulan kriz merkezinde, depremin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin Denizli Valisi Hasan Karahan'dan bilgi aldı. 

6 büyüklüğündeki depremin Isparta, Manisa ve Burdur'da da hissedildiğini belirten Soylu, can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyledi. 

Soylu, deprem bölgesine gelir gelmez hasarlı binalarda inceleme yaptığına dikkat çekerek, "Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum, geçmiş olsun, Allah beterinden korusun. 6 şiddetinde deprem ölçek olarak önemli bir deprem ve ifade etmek isterim ki hem can kaybının olmaması hem de hasarın bu ölçekli bir depremde çok fazla olmamasını belki de şükretmemiz gereken sonuç olarak değerlendiriyoruz." dedi. 

"390 yapıda hasar tespiti yapıldı" 

Bakan Soylu, 4 ay önce Denizli'nin Acıpayam ilçesinde gerçekleşen daha küçük ölçekli depremde hasarın çok daha fazla olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Devletimiz çok hızlı bir şekilde tüm kurumlarıyla bölgeye ulaştı. Bölgeye çadırlar gönderildi, AFAD yine birçok bölgeden ekiplerini buraya sevk etti. Çadırlar, koordinasyon araçları anında buraya geldi. Şu anda yaklaşık talep edilen 400'e yakın çadırın yüzde 80'i kuruldu ve hala kurulmaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımızla biraz önce konuştum. Aynı zamanda genel müdürümüz de burada. Onlar hasar tespitlerine başladı. 330'u aşkın yapıdaki hasar tespitlerini değerlendirdiler. 52'sinde de ağır hasar buldular. Çardak'ta da yaklaşık 60 evde veya yapıda bir tespitte bulundular. Orada da 7 ağır hasar buldular. Yarın 50'nin üzerinde ekip, tüm evlerdeki hasar durumu tespit edecek."

"Hastanelere 81 kişi yaralı olarak başvurdu"

Vatandaşların tedbirli olması gerektiğini ve akşam evlere girilmemesinde fayda olduğunu bildiren Soylu, isteyen vatandaşlara çadır ve gıda temin edildiğini ifade etti. 

Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

"Devletimiz bütün birimleriyle buradadır. Tüm kurumlar koordineli olarak çalışıyor, gereği yerine getirilecek, sabırlı olmak gerekir. Depremin ardından 83 civarında artçı sarsındı meydana geldi, bunlar 3 ve 4 bandında. Hastanelere 81 vatandaşımız yaralı olarak başvurdu, çoğu panik sebebiyle hastanelere gitti. Şu anda 78'i taburcu oldu. 3 vatandaşımız hastanelerde. Tüm yaralılara geçmiş olsun diliyorum, Allah beterinden korusun."

"Gerekli görülen binalar yıkılacak"

Hasarlı binaların rehabilitasyonu ve yıkımına ilişkin soruya Soylu, "Acıpayam'daki depremde özellikle kerpiç ve bağdadi tipi evlerde hasar çoktu. Acıpayam'da bu tip 400'e yakın yapı yıkıldı. Burdada bu hasarlı evlerle ilgili tespitler yapıldıktan sonra gerekli işlem uygulanacaktır. Bizim için kaçınılmazdır çünkü bu tip binaların oluşturacağı maliyeti de dramı da taşıyamayız. Bu konuda hemen hemen her noktada aynı kararlılığı ortaya koyuyoruz. Yarın Çevre ve Şehircilik Bakanımız gelecek, o daha geniş değerlendirmeyi muhakkak yapacaktır." karşılığını verdi.

"Havalimanı kulesinde hafif bir çatlak var"

Bakan Soylu, Çardak Havalimanı'nda hasar meydana gelip gelmediğine ilişkin, "Kulede hafif bir çatlak var, güçlü bir hasar değil. Onunla ilgili de gerekli tedbirler alınıyor, büyük bir problem yok." dedi.

Depremzedeler için kurulan çadırları gezen Soylu, vatandaşlarla görüştü. 

380 aile çadırı kuruldu

Diğer bir yandan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, deprem sonrası müdahale ve iyileştirme çalışmalarının AFAD koordinasyonunda sürdüğü bildirildi.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nun alanda koordine ettiği çalışmalara 14 kurum ve kuruluş destek veriyor. İyileştirme çalışmaları, 50'si AFAD arama kurtarma personeli olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlardan 329 personelle gerçekleştiriliyor.

Depremzedelerin barınması amacıyla 360'ı AFAD bölgesel lojistik merkezlerinden getirilen 380 aile çadırı kuruldu.

Barınma, beslenme ve yaşam malzemelerinin gönderildiği bölgeye 26 genel maksat çadırı ulaştırıldı.

Yorumlar (0)