Deniz yüzeyini “bilinmeyen” bir tabaka kapladı, balıkçılık faaliyetleri durdu 

Kocaeli’de deniz yüzeyini “bilinmeyen bir kahverengi tabaka” kapladı. Balık tekneleri etrafında yer eden tabaka, balıkçılığın durmasına sebep oldu. Deniz suyunda inceleme yapan yetkililer, “plankton patlaması” yaşandığını dile getirdi. 

YAŞAM 16.04.2021, 18:25 17.04.2021, 16:51
Deniz yüzeyini “bilinmeyen” bir tabaka kapladı, balıkçılık faaliyetleri durdu 

Kocaeli Gebze’de bulunan Eskihisar sahilindeki deniz yüzeyi bir süredir kahverengi bir tabakayla örtülü. Sahile gidenlerin çok kolay bir şekilde fark ettiği bu tabakadan en çok balıkçılar şikayetçi. Teknelerin çevresini saran hem hareket etmeyi hem de balıkçılık yapmayı önleyen bu tabakalar üzerinde yetkililer, inceleme başlattı.



Uzmanlar tarafından yapılan inceleme neticesinde bölgede aşırı miktarda “plankton patlaması” yaşandığı belirtildi. Herkesin “kir” olarak gördüğü bu olayın her sene yaşandığı, deniz açısından ise oldukça normal olduğu aktarıldı. Balıkçılar için ise “bir süre ara verin” çağrısı yapıldı.



“Alışılmış bir doğa olayı”

Planktonları yerinde inceleyen Eskihisar Su ürünleri Kooperatifi Kurul Üyesi Gökmen Uysal, konuyla ilgili olarak, ”Herkes olaya kirlilik olarak bakıyor ama aslında bu kirlilik değil. Deniz dibinde yaşayan ve ismi plankton olan tek hücreli canlıların çoğalması ile oluşan bu kahverengi tabaka, her ilkbahar döneminde yaşanır. Marmara Denizi, kapalı bir deniz. Bu sebeple de akıntı az ve plankton kalıntıları akıntıyla ilerleyemiyor, bu şekilde birikiyor.” açıklamasında bulundu.



Bu durumun özellikle ağ balıkçılığı ile uğraşan kişileri etkilediğini fakat “olta” kullanan kişilerde çok sıkıntı yaratmadığını söyleyen Uysal, bu tabakanın yalnızca insanların gördüğü kısım olduğunu, denizin dibinde bu tabakanın daha geniş kapsamlı olduğunu ifade ediyor.



“Denizanasına benziyor”

Plankton tabakasının denizanasına benzediğini belirten Uysal, bu durumun mayıs sonuna kadar devam edeceğini; en fazla haziran ayının ortasında son bulacağını aktarıyor.  

Yorumlar (0)