Deniz suyu çekilmeleri korkuttu: Depremin habercisi mi?

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, son zamanlarda Türkiye'de yaşanan deniz suyu çekilmelerinin depremin habercisi olduğu iddialarına ilişkin konuştu.

YAŞAM 31.03.2022, 19:51 02.04.2022, 10:22 Hakan Öksüz
Deniz suyu çekilmeleri korkuttu: Depremin habercisi mi?

Son zamanlarda Türkiye'de yaşanan deniz suyu çekilmeleri, vatandaşları korkuttu. Çok sayıda vatandaş, bu deniz suyu çekilmelerinin "depremin habercisi" olabileceğini düşünüyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, konuya dair açıklamalarda bulundu.

"Depreme bağlamak doğru değil"

Söz konusu deniz suyu çekilmelerinin son derece doğal meteorolojik olaylar olduğunu kaydeden Gökoğlu, "Bu doğa olaylarını, depreme bağlamak doğru değil. Korkmaya gerek yok." dedi. Deniz suyu çekilmelerinin çeşitli doğal koşullara bağlı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Rüzgar, basınçta meydana gelen değişiklikler ve ayın konumu gibi etkenler, bu tarz deniz suyu çekilmelerine sebebiyet verebilir. Halihazırda şu anda Türkiye'de yüksek basınç mevcut." diye konuştu.

"Su seviyesi, eski haline gelecektir"

Ülkede uzunca bir süre poyrazın etkili olduğuna işaret eden Gökoğlu, "Bu poyraz, Antalya'da 21 günü aşkın süre boyunca devam ediyor. Havaların kuraklaşması ve ayın hareketleri buna sebep oluyor. Sular öteleniyor. Daha sonra ise bu çekilmeler durulacak ve su seviyesi, eski haline gelecektir. Bu tarz su seviyesi değişiklikleri, bölgede yaşayan canlılar üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor." ifadelerini kullandı.

"Önceki yıllarda daha ciddi çekilmeler yaşandı"

Daha önceki yıllarda çok daha ciddi deniz suyu çekilmelerinin yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu yıl poyraz oldukça etkili oldu. Poyrazın gücü, suyu güneye doğru sürükledi. Ani alçak basınç ve yüksek basınç değişimleri oluyor. Sonuç olarak deniz suyu seviyesindeki değişimlerin, depremle ilgisi olmadığını söylemek gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)