'Deniz marulu' yayılımı sürüyor

İzmir Körfezi'ndeki deniz yosunu yayılımı devam ediyor.

YAŞAM 17.05.2023, 21:54
'Deniz marulu' yayılımı sürüyor

İzmir Körfezi'nde deniz suyundaki fosfor ve azot miktarının artmasıyla meydana gelen ulva (deniz yosunu), hava sıcaklığının yükselmesiyle tekrar yayıldı.



'Deniz marulu' olarak da biliniyor

Yurttaşlar arasında 'deniz marulu' olarak da bilinen ve genellikle iç körfezin güneyinde yer alan İnciraltı ile kuzeyinde yer alan Bostanlı kıyılarında görülen deniz yosunları, rüzgarın şiddetiyle taşındığı Konak kıyılarında kirliliğe yol açtı.



Adacıklar oluşturdu

Kıyılara ek olarak körfez ortasında da adacıkların oluşmasına sebep olan deniz marullarının temizlenmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi personelleri faaliyet yürütüyor.



"Kirlilikle de ilişkisi var"

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, basın mensuplarına, son dönemlerde sıklıkla görülmeye başlanan deniz yosununun, mevsimsel değişimle beraber kirlilikle ilişkili olarak ortaya çıktığını ifade etti.



"Ekosistemi kötü yönde etkiliyor"

Deniz yosunlarının endüstriyel, kentsel ve evsel atıklar, hayvansal ve tarımsal faaliyetler neticesinde sudaki fosfor ve azot miktarının artmasıyla meydana geldiği bilgisini aktaran Taşkın, görsel kirlilik oluşturan deniz yosunlarının, insana direkt bir zararının olmadığını fakat ekosisteme negatif etkilerinin olduğunu vurguladı. 

Yorumlar (0)