Dantel işler gibi kaynak yapıyorlar: Kadınlar Manisa’da bisiklet üretiyor

Kadınlar, üretimde her alanda yeteneklerini gösteriyorlar. Manisa’da da bisiklet fabrikasında hassas kaynak işçilikleriyle birlikte kadınlar ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

YAŞAM 06.03.2022, 14:52
Dantel işler gibi kaynak yapıyorlar: Kadınlar Manisa’da bisiklet üretiyor

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren, ülkemizin en büyük kapasiteli bisiklet fabrikalarından olan Accell Bisiklet, kadınların istihdamına önem veriyor. Toplamda 524 çalışanın olduğu fabrikanın 130 çalışanı kadın. Kadınlar bu istihdamın yaklaşık olarak %25’lik kısmını oluşturuyor.

Fabrikada bisikletin üretilmesi esnasında jant imalatı, montajı, boyama ve etiketleme gibi birçok aşamada kadınlar görev alıyor ve özellikle “kadro” adıyla isimlendirilen bisikletin gövde kaynağını kadınlar yapıyor.

Hassasiyetin gerekli olduğu kaynak işlerini başarılı bir şekilde yapan 30 kadın, ihracat pazarlarında tercih edilen birçok modeli kaliteli bir şekilde üretiyor.

“Kadınlarımızla gururlanıyoruz”

Fabrikanın tekerlek ve montaj bölümünün müdürü Yeliz Tüloğlu, firma olarak kadın istihdamına önem verdiklerini söyledi.

Bisikletlerin üretilmesinde kadın ve erkek ayrımının olmadığını ve kimi hatlarda kadınların özellikle tercih sebebi olduğunu söyleyen Tüloğlu, “Kadın kaynakçılarımızla gururlanıyoruz. Çünkü erkeklere göre el becerileri daha çok. Kaynak yaparken de ince ayrıntıları çok iyi şekilde görüyorlar. Buna dair müşterilerimizden çok iyi geriye dönüşler aldık.” şeklinde konuştu.

Fabrikanın gelecek zamanda %50 oranında kadın istihdamını amaçladığını söyleyen Tüloğlu, sektör için de bu hedeflerinin birer örnek olmasını istediklerini söyledi.

“Kaynak yapmak, tıpkı dantel işlemek gibi”

Firmada çalışan kadın kaynakçılardan Pınar Köprülü İŞKUR destekli olan eğitimle beraber kaynak yapabilmeyi öğrendiğini kaydetti.

Köprülü, erkek işi olarak görüldüğünden işe başladığı zamanda biraz zorlandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Önce yapabilir miyim diye korktum. Öğrenmemin ardından bir zorluğu daha yenerek çalışmalarımızı daha titiz sürdürmeye başladık ve daha da titiz bir şekilde düşünmeye başladım. Kaynağı bir bir, daha ince şekilli ve nazik bir şekilde yapmaya çabalıyoruz. Kaynak yapmak tıpkı dantel işlemek gibi. Tek tek yapılıyor. Dantelde de böyle ara sıra yapılır. Burada da benzer şekilde desen oluşturuyoruz ve severek yapıyoruz.”

Fabrikada 3 senedir bisiklet kadrosu kaynattığını söyleyen Güler Günay ise şu ifadeleri kullandı:

“Kaynak yapmayı ilk burada öğrendim, ilk geldiğim zaman kadın sayısı çok azdı ve her gün sayımız artış gösterdi. Bu işte artık usta oldum ve yeni gelen birçok kadın arkadaşıma da bunu öğrettim. Ellerimiz bence kaynağa çok daha yatkın ve kolay bir şekilde elimizi kıvırabiliyoruz. Başlangıçta zor oluyor fakat alışıyoruz. Daha da güzel desen çıkarttığımızdan ve kaynak da el işi olduğundan burada daha çok kadın çalıştırılmaya başlandı.”

Yorumlar (0)