Dağlarda dedektif gibi arıyorlar! “Etten daha lezzetli, kilosu 150 TL”

Samsun’da kısıtlı bir zamanda yetişen özel mantar türü kuzugöbeği mantarı bölge halkının geçim kaynağı oluyor. Vatandaşlar sezonun geldiği bugünlerde dağlara çıkıp dedektif gibi mantar arıyor. Toplanan mantarların kilosu 100-150 TL’den alıcı buluyor.

YAŞAM 02.05.2021, 09:55 03.05.2021, 10:52
Dağlarda dedektif gibi arıyorlar! “Etten daha lezzetli, kilosu 150 TL”

Samsun Vezirköprü’de doğada kendiliğinden yetişen ve bölgede yaşamını sürdüren vatandaşlara gelir kaynağı olan “kuzugöbeği” türü mantarın toplama sezonu başladı.

Kuzugöbeği mantarı diğer türlere göre nadir bulunduğu için kilosu 150 TL’den alıcı buluyor.

Ülkemizin akciğerlerinden biri Vezirköprü Kunduz Ormanları’nda yöre halkı tarafından kuzugöbeği mantarının hasadı gerçekleştiriliyor. Ormanlık alanlarda genellikle küçük gruplar halinde veya tek tek var olan kuzugöbeği mantarı bahar aylarında görülüyor.

Samsun ilindeyse yoğun yağış alması neticesinde bahar döneminde görülen kuzugöbeği mantarları vatandaşlar için bir gelir kapısı oluyor. Genellikle sedir, çam gibi ağaç türlerinin dibine gizlenen mantar, orman halkı tarafından adeta bir dedektif gibi aranıyor. Vatandaşlar yoğun sıcakta çalışırken, kuzugöbeği mantarının tadan bir kişinin yeniden bu mantarı tatmak istediğini ifade ediyor.

“Çok lezzetli ve değerli bir mantar”

Yöre halkından 45 yaşındaki Aliye Zengin kuzugöbeği mantarının lezzeti yüksek ve değerli bir mantar olduğunu ifade ederek şunları söylüyor:

“Dağlara çıkmak zor. Günlük olarak yarım kilo civarında toplanıyor ve ardından Vezirköprü merkezde pazarda satışı yapılıyor. Bu mantar ormanlarda yetişiyor. Nisan-mayıs ayları gibi oluyor. Kimi zaman mahalleye mantarcı geliyor, ona verdiğimiz de oluyor. Çok lezzetli bir mantar bu. Bir kilo etten daha lezzetli olduğunu söyleyenler var. Her yerde bulunmadığı için de çok lezzetli.”

“Yalnızca bir mevsimde toplanıyor”

Bölgeden 60 yaşındaki Ali Yiğit ise mantarı topladıktan sonra ihtiyaçları kadarını ayırıp kalanını sattıklarını ifade ederek şu ifadeleri kullanıyor:

“Nisan-mayıs gibi dağlara çıkıp bu özel mantarı topluyoruz. Ardından yiyeceğimizi yiyip yemeyeceğimizi satışa çıkartıyoruz. 100-150 TL arasında satılıyor. Başka mevsimde de olmuyor. Toplaması zor fakat ne yapalım bir şekilde idare ediyoruz.”

Yorumlar (0)