Cumhuriyet ile yaşıt Tuki'ye evladı gibi bakıyor

Kocaeli’ne bağlı Darıca ilçesinde bulunan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nin en yaşlı ferdi olan 101 yaşındaki Tuki adlı kaplumbağa, büyüklüğüyle dikkatleri üzerine çekiyor. Yaşlı kaplumbağanın bakıcısı ise Tuki ile adeta çocuğu gibi ilgileniyor.

YAŞAM 22.07.2021, 18:47 24.07.2021, 20:17
Cumhuriyet ile yaşıt Tuki'ye evladı gibi bakıyor

Kocaeli’ne bağlı Darıca ilçesinde 250’nin üzerinde türü ve 3 bini aşkın hayvanı barındıran Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nin en yaşlı ferdi olan 101 yaşındaki kaplumbağa, büyüklüğü ve görüntüsü ile dikkat çekiyor. 1920 senesinde, yani Cumhuriyet’in ilanından 3 sene evvel doğan Aldabra Kaplumbağası Tuki, ülkemizin en yaşlı kaplumbağası olarak gösteriliyor. Aldabra kaplumbağalarının yaklaşık olarak 300 yıl yaşayabildiği biliniyor.

Çocuğu gibi bakıyor

22 yıl evvel hayvanat bahçesine getirilen Tuki’nin geldiği günden bu yana bakımını Reşat Aydın yapıyor. Sabahın erken saatlerinde işinin başına geçen Aydın, Tuki’yi her gün iki kasa meyve, sebze ve yeşillikle besliyor. Uzun bir süredir bakımını yaptığı Tuki’yi adeta çocuğu gibi gören Aydın, yaptığı bakımların yanı sıra Tuki ile sohbet ediyor ve sevimli hayvanın kendisini anladığını düşünüyor. Aydın, yaşlı Tuki sıcak havalardan bulanmasın diye onu sık sık hortumla yıkayarak serinletmeyi de ihmal etmiyor.

“Cumhuriyet'in ilanından önce doğdu"

Tuki’nin 22 senedir kendileriyle birlikte olduğunu dile getiren Aydın, “Tuki buranın maskotu haline geldi. Bu tür kaplumbağaların 300 yıla kadar yaşadığı biliniyor. Tuki, 12 Nisan 1920'de dünyaya geldi. Cumhuriyet ilan edilmeden evvel de vardı. Artık biz öldükten sonra kaç yıl yaşar, onu Allah bilir. Tüm günümüz hayvanlarla geçiyor, akşam eve gidince de onları düşünüyoruz." dedi. 

“Çocuğumuz gibi oldu"

Bakımını yaptığı hayvanlarla sohbet etmeyi de ihmal etmeyen Aydın, “Bunlar artık çocuğumuz gibi oldu. Hayvana nasıl davranırsan karşılığını alıyorsun. Benim çocuğum yokken Tuki buradaydı. Şimdi 3 çocuğum var. Tuki'yi onlardan ayırmıyorum. Onunla konuşuyoruz, sohbet ediyoruz. Bence konuştuklarımdan anlıyor. Çağırdığımda, hortumu elime aldığımda hemen geliyor." şeklinde konuştu. 

















Yorumlar (0)