Cuma ve cemaatle namaz fetvası!

Dünya Müslüman Alimler Birliği, cuma namazı ve cemaatle namaz kılınmasına ilişkin fetva yayımladı.

YAŞAM 16.03.2020, 08:06
Cuma ve cemaatle namaz fetvası!

Dünya Müslüman Alimleri Birliği, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının yayıldığı herhangi bir ülkede kontrol altına alınana kadar "cuma ile cemaatle namaz kılınmasının durdurulması" yönünde fetva verdi.

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınına enfekte olmuş kişilerle aynı ortamda bulunmanın ve onlara temas etmenin koronavirüsün bulaşmasına yol açtığı, toplanma alanlarının da salgının bulaşması için potansiyel bir alan oluşturduğu vurgulandı.

Dünya Müslüman Alimler Birliğinin açıklamasında, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayıldığı herhangi bir ülkede kontrol altına alınana kadar "cuma ile cemaatle namaz kılınmasının durdurulması" gerektiği kaydedildi.

Fetvada, "Allah yolunda harcama yapın, kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin, kuşkusuz Allah iyilik edenleri sever" ayet-i kerimesi anımsatılarak, bunun insanların yok olmaya maruz kalmasına engel olmak anlamına geldiği belirtildi.

Hazreti Muhammed'in de "Ne zarar vermek ne de zarara uğramak vardır" hadisine de atıfta bulunulan açıklamada, kişinin kendisine ve bir başkasına herhangi bir zarar vermeye neden olmaktan uzak durmasının önemine vurgu yapıldı.

Dünya Müslüman Alimler Birliğinin açıklamasında, insanlara yeni tip koronavirüsün (Covid-19) geçme tehlikesi olasılığından dolayı cuma ve namazların cemaatle kılınmasının şeri olarak gerekmediği, bilakis bunun caiz de olmadığının altı çizildi.

El Ezher'den de aynı fetva çıktı

Mısır'daki Ezher Büyük Alimler Heyeti'nin verdiği fetvada da cuma namazları ve cemaatle namaz kılmanın geçici olarak durdurulmasının caiz olduğu belirtildi.

Heyet, "Mescitlerde ezanların okunmasının vacip olduğu ve bununla birlikte, her ezanda 'namazları evlerinizde kılın' hatırlatmasının yapılması" gerektiğini kaydedildi.

Diyanet de fetva vermişti

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayımlanan fetvada da, salgın dönedimde cuma namazı ve cemaatle namaz kılmak yerine evde namaz kılınabileceği belirtilmişti.

Yorumlar (0)