Covid-19'a karşı etkili olan "Sumak Ekşisi" yok satıyor!

Sumağın yenitip koronavirüse karşı etkili olduğunun açıklanmasından sonra Kahramanmaraş ve çevresinde yetişen sumak ekşisine her geçen gün talep artıyor.

YAŞAM 28.03.2020, 13:19 28.03.2020, 13:30

Kahramanmaraş’ın dağlık alanlarında yetişen ve birçok yemeğe konulan sumak ekşisi ve baharatı hastalıklara karşı kalkan görevi görüyor. Vücut direncini artırdığı bilinen sumak ekşisinin limondan daha etkili olduğu ifade ediliyor.

3 çocuk annesi Sultan Kaçamaz’da, Kahramanmaraş'ta sumak ekşisi alanında yaptığı girişimcilik ile öne çıkıyor. Kendi imkanlarıyla kurduğu tesiste sumak ekşisi hazırlayan Kaçamaz, yüksek kesimlerde toplanan sumağın suyunun günlerce gün ışığında tutulduktan sonra elde edildiğini söyledi.

Sumak ekşisinin vücut bağışıklığını kuvvetlendirdiğini söyleyen Kaçamaz, “Sumak bitkisini önce dağlardan toplayıp temizleyip yıkadıktan sonra, su ile dolu sal içine bırakıp yaklaşık bir buçuk saat bekletiyorum. Daha sonra suyunu alıp uygun malzeme içine bırakarak güneşte bekletmeye alıyoruz. 15 gün gün ışığında bekleyen sumak bitkisinin suyu ile sumak ekşisinin akıtı ortaya çıkıyor. Sumağın temizlenmesinden sonra tohumunu ezip ve daha sonra kurutarak baharatını elde ediyoruz. Sumak çok faydalı bir yiyecektir özellikle ekşili çorba, kelle paça, salata, dolma ve sarma gibi ürünlerde limon yerine kullanıyoruz. Sumağı şeker ve tansiyon hastaları kullanıyor. Korona virüse de faydası olduğu belirtiliyor. Sumağın bir kaşığı 10 limona denktir. Bir litre suya iki yemek kaşığı bırakıp karıştırıp günlük bir bardak tok karnına içenler de sağlıklı yaşayacağını söyleyebilirim” diye konuştu.

Yorumlar (0)