Çiftçilerden kelek karpuz uyarısı! İyi karpuz nasıl olmalı?

Türkiye’nin en önemli karpuz üretim bölgelerinden biri olan Adana’da hasat sürerken, çiftçiler kelek karpuza karşı uyarılarda bulundu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, karpuzun koyudan açık renge dönüşmesi ve sapının kuruyup, sararmış olması gerektiğini ifade etti.  

YAŞAM 03.06.2022, 12:09 03.06.2022, 12:23
Çiftçilerden kelek karpuz uyarısı! İyi karpuz nasıl olmalı?

Çin'den sonra karpuz üretiminde ikinci sırada bulunan ve Türkiye'nin yüzde 20-25 civarındaki ihtiyacının karşılandığı Adana'da, geçtiğimiz hafta başlayan hasat devam ediyor. 

Çiftçilerden kelek karpuz uyarısı!

Rengi, kokusu, aroması ve tadıyla tescilli Adana karpuzu, kilogram fiyatı 2 TL 50 kuruş ile 2 TL 80 kuruş arasında satılıyor. 

Şehir genelinde 90 bin dönümlük alanda ekilen karpuzdan 650 bin tona yakın rekolte bekleniyor. Ayrıca kelek karpuza karşı çiftçiler, vatandaşlara uyarılar yaptı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ürün fiyatının bu yıl üreticiyi mutlu ettiğini fakat karpuz seçimiyle ilgili bazı yayın organlarında insanlara yanlış bilgiler verilmesi sebebiyle insanların kötü ürün alarak bir karpuzdan soğuduğunu dile getirdi. 


Vatandaşları kelek karpuza karşı uyaran Başkan Doğan, “Karpuzun genetik büyüklüğe ulaşması çok önemli. Koyudan açık renge dönüşmeli. Karpuzun güneş alan orta üst bölümü, hafif ayna yapmalı. Karpuzun ucunda bulunan fare kulakçığı gibi yaprağın kurumuş ya da sararmış olması lazım. Karpuzun üstündeki tüycüklerin dökülmüş ve karpuza bağlanan sapının incelmiş olması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

"Çiftçimizin yüzü gülüyor" 

Doğan, şu anda karpuzun en alt ikinci sınıfının dahi peşin para ile Suriye’ye gönderildiğini ifade ederek, "Ukrayna, Rusya ve çoğu Avrupa devletine karpuz gönderiliyor. Şu anda karpuz çiftçinin yüzünü güldürüyor. Bu yıl, geçen yıla göre karpuz üretim alanı az. Bu yıl ekim alanı 90 bin dönüm. Geçen senelerde 120-140 bin dönüm karpuz ekim alanı vardı fakat yurt dışına karpuz gönderilmeyince çiftçi ve tüccar para kazanamadı. Fakat bu yıl çiftçimizin yüzü gülüyor. Karpuzun çok isteği var” açıklamasını yaptı.

Üretici Yasin Demir, karpuz fiyatlarının kendisini koruduğunu söyleyerek, “Şu an memnunuz. Fiyatlar çiftçiyi mutlu ediyor” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)