Cenazelerin tabutla defnedilmesi caiz mi? Açıklama geldi

Din İşleri Yüksek Kurulu, cenazelerin geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle toprağa verilmesinin tehlikeli olduğu durumlarda ceset torbası veya tabutla toprağa verilmesinin caiz olduğunu bildirdi. 

YAŞAM 31.03.2020, 17:35 31.03.2020, 17:36
Cenazelerin tabutla defnedilmesi caiz mi? Açıklama geldi

Din İşleri Yüksek Kurulu, salgın hastalık tehlikesinin mevcut olduğu hallerde cenaze namazının nasıl kılınacağı ve defin işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı. 

Kurul tarafından yapılan açıklamada, cenazelerin geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle toprağa verilmesinin tehlikeli olduğu durumlarda ceset torbası veya tabutla toprağa verilmesinin caiz olduğu kaydedildi.

Söz konusu açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Müslümanların vefat eden din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini vecibelerinin başında cenazelerinin yıkanması, kefenlenmesi ve namazlarının kılınması gelmektedir. Yıkanıp kefenlendikten sonra cenaze namazının kılınması farz-ı kifayedir. Bu görev bazı Müslümanlar tarafından yerine getirildiği takdirde diğerleri sorumluluktan kurtulur."

"Cenaze namazı olabildiğince az sayıda kişiyle kılınmalı"

"Cenaze namazının kılınması için belirli bir vakit yoktur. Hazırlanmış olan bir cenazenin bekletilmeden namazının kılınıp defnedilmesi esastır. Salgın hastalık riskinin bulunduğu durumlarda cenaze namazının olabildiğince az sayıda kişiyle ve bekletmeden kılınması tercih edilmelidir."

"Cenaze namazına iştirak edenler arasında yeterince mesafe bırakılmalı"

"Ayrıca hastalığın bulaşmaması için gerekli tedbirler alınmalı, bu bağlamda cenaze namazına iştirak edenler arasında yeterince mesafe bırakılmalıdır. Bu durumda birden fazla cenaze varsa hepsi için tek bir namaz kılınması yeterlidir. Hastalığı bulaştırma riski sebebiyle yetkililerce hemen defnedilmiş olan cenazenin namazı daha sonra kabrine karşı birkaç kişiyle kılınabilir."

Yorumlar (0)