Çekirge istilası Hakkâri'ye de uğradı!

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde çekirge gören bir çiftçi, bu mevsimde ilçede çekirge olamayacağını, çekirgelerin İran ve Irak'ta etkili olan istiladan gelmiş olabileceğini ifade etti. 

YAŞAM 16.03.2020, 10:45 16.03.2020, 10:47
Çekirge istilası Hakkâri'ye de uğradı!

Çekirgeler, Doğu Afrika ülkelerinde bulunan çiftçilerin hayatını güçleştirmeye devam ediyor. Söz konusu çekirgelere bu kez Hakkâri’de rastlandı. 

Yüksekova ilçesinde esnaflık yapan Übeyit Kartal isimli vatandaş, sabah saatlerinde dükkânını açtığı sırada kapı önünde bulunan büyük bir çekirgeyi fark etti. 

"İran ve Irak'tan gelmiş olmalı"

Çekirgeyi eline aldığı peçete ile yakalayan Kartal, “Bu mevsimde çekirgenin Yüksekova'da olması beni çok şaşırttı. Büyük ihtimal bu İran ve Irak'tan gelmiş olmalı. Ben metreyle ölçtüm, tam 8 santimetre uzunluğundadır. Allah'tan şimdi havalar soğuk, yoksa gelirlerdi." diye konuştu. 

Yüksekova Belediyesi'nde veteriner hekim olarak çalışan Hekim Kaçan, Yüksekova ilçesinde bir vatandaş tarafında görülen çekirgenin bu mevsimde rastlanılabilecek bir çekirge olmadığını kaydederek, "Muhtemelen bu çekirge Irak ve İran'ı istila eden sürüden görülendir. Muhtemelen hava daha sıcak olsaydı, bu çekirge sürüsü buradan geçebilirdi. İnanılmaz bir durum, Yüksekova'da bu mevsimde bir çekirge görüldü. Şimdi İran ve Irak'ta hava daha sıcak olduğu için orada görülmüş bu çekirge istilası. Burada daha hala yerde kar olduğu için çekirgeler buraya gelmemiş." diye konuştu. 

BM'den uyarı geldi

Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerinde bulunan çiftçilerin hayatını zorlaştıran çöl çekirgesi sürülerinin tekrar etkisini artırabileceğini söyledi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Somali, Etiyopya ve Kenya'da durumun ciddi olduğunu ve yeni çekirge sürülerinin meydana gelmeye başladığını kaydetti.

Bölgedeki durumun "alarm verici" düzeyde olduğuna dikkat çekilen raporda, çekirgelerin tekrar üremeye başladığı ve söz konusu sürülerin gıda güvenliğine eşi görülmemiş bir risk oluşturduğu ifade edildi. 

Çekirgelerin etkili olacağı ülkelerin Somali, Kenya, Sudan, Etiyopya, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Pakistan ve İran olduğu bildirildi. 

Bir kilometrekarede bulunan 40-80 milyon çekirgenin, yalnızca bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebildiği biliniyor. Çekirge sürüleri, ayrıca her gün 150 kilometre yol alabiliyor.
 

Yorumlar (0)