Çekirdek kurutmak için yolu kapattılar!

Bursa'nın İnegöl ilçesinde Türkiye'nin çerezlik en büyük çekirdeği olan 'İnegöl Alası'nı yetiştiren üreticiler, ürünlerini kurutacak yer bulamayınca çevre yolunun birer şeridini kapattılar.

YAŞAM 29.08.2019, 09:41 29.08.2019, 11:00
Çekirdek kurutmak için yolu kapattılar!

Türkiye’nin tek tescilli ay çekirdeği olan 'İnegöl Alası'nı yetiştiren üreticiler, mahsullerini kurutacak yer bulamayınca ilginç bir çözüm buldu.

Tarladan hasat edilerek tanelere ayrılan çekirdekler, kurutulmak üzere şehrin pazar alanlarına serilirken, bazı çiftçiler yer bulamayınca çekirdekleri Ahmet Türkel çevre yolunun gidiş-dönüş yönündeki birer şeridine sererek kurutma işlemini yapıyor. Çevre yolunun boş kalan diğer şeridinde de trafik akışı sağlanıyor.

Üretciler, yıllardır çekirdeklerini kurutma konusunda alan sıkıntısı çekiyor. Belediyenin izin vermesi ile birlikte kurutma işlemini yolda yaptıklarını kaydeden üreticiler, asfaltta kurutma işleminin daha iyi olduğunu belirtiyor.

"Bu sene rekolte oldukça güzel"

Ay çekirdeği hasadını yapan ve ürününü kurutmak üzere yola seren Ayşe Öcal, "Yıllarca beyaz çekirdek üretmiştik. Bu yıl da kara çekirdek üretelim dedik. Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz; çevre yolunda kurutmamız için bize izin verdi. 7-8 gün kurutma yapıyoruz. Fiyatlar kilosu 8-9 TL diyorlar. Bu sene rekolte oldukça güzel." ifadelerini kullandı.

"Asfalt kurutma konusunda oldukça iyi oluyor"

Üreticilerden Nurettin Yavuz, yolda kurutmanın daha iyi olduğuna dikkat çekerek, "Hasadımızı yaptık. Trafiğin içinde çekirdeklerimizi kurutuyoruz. Çevre yolu üzerinde bir şeridine serdik. Asfalt kurutma konusunda oldukça iyi oluyor. Daha çabuk kuruyor." dedi.
 

Yorumlar (0)