Çankırı'da bir İngiliz: Başbakan Johnson'un köyüne gitti

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Başbakan Boris Johnson'un dedelerinin Çankırı'daki köyünü ziyaret etti.

YAŞAM 26.10.2019, 11:10
Çankırı'da bir İngiliz: Başbakan Johnson'un köyüne gitti

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un dedelerinin geldiği bilinen İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un Çankırı'ya bağlı Kalfat köyü, özel bir misafiri ağırladı. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Çankırı'ya giderek Vali Hamdi Bilge Aktaş'ı ziyaret etti.

Karatekin Üniversitesi'ni ziyaret etti

Valilikteki ziyaretini ardından Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı'nın makamına da uğrayan Chilcott, burada üniversitenin şeref defterini de imzaladı ve Başbakan Johnson'un Rektör Ayrancı'ya yazdığı mektubu kendisine iletti. Hem görevinden dolayı hem de ilgisini cezbettiği için farklı şehirler görmeyi çok sevdiğini belirten Chilcott, Çankırı'ya geldiği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Dominick Chilcott, Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileriyle de buluşarak çeşitli soruları yanıtladı.

Büyükelçi Chilcott, Çankırı'nın sahip olduğu doğal ve turizm zenginliklerinin oldukça ilgi çekici olduğunu belirterek "Fakat bildiğiniz gibi Çankırı’nın önemli bir özelliği daha var. Çankırı’nın Kalfat köyü, Başbakanımız Boris Johnson’ın baba tarafından dedelerinin memleketi. Açıkçası bu durumda Çankırı’yı ziyaret isteğimi artıran etkenlerden biri oldu" dedi.

"Birleşik Krallık için Türkiye kadar önem arz eden sadece birkaç ülke var"

Büyükelçi, İngiltere ve Türkiye'nin ilişkilerinin güçlü olduğunu, Türkiye'nin İngiltere için her alanda çok önemli olduğunu söyledi. Chilcott, iki ülkenin NATO müttefikliği de yaptığını söyleyerek "Türkiye NATO ülkeleri arasında en büyük ikinci silahlı kuvvetlere sahip ülke ve yine aynı şekilde NATO ülkeleri arasından belki de en istikrarsız bölgede bulunan ülke. Özellikle de düzensiz göçle mücadele, terörle mücadele, ağır organize suçlarla mücadele gibi konularda Birleşik Krallık için Türkiye kadar önem arz eden birkaç ülke var sadece" şeklinde konuştu.

Chilcott, iki ülkesindeki ekonomik ilişkler hakkında da değerlendirmelerde bulunarak şehirleşen Türkiye'nin, ülkesinin iş dünyasına güçlü sinyaller verdiğini söyledi. Birleşik Krallık'ın, ihracat alanında en büyük ikinci partnerinin Türkiye olduğunu hatırlatarak "Ticaretimizde büyük bir artış var. Her iki ülke için de aramızdaki bu ticaret ve yatırım ilişkileri son derece önemli. Brexit sonrasında Britanya için asıl sınav da şu olacak, Avrupa birliğinden çıktığımızda biz gümrük birliğinden de çıkmış olacağız. Bu noktada Türkiye ile aramızda devam ettirmekte olduğumuz bu güzel ticaret ve yatırım ilişkilerini daha da iyi bir şekilde devam ettirebilmek için ihtiyaç duyduğumuz yasal çerçeveyi oluşturmamız gerekecek" dedi.

"Türkiye, Brexit sonrası dünyada yatırımda bulunmak isteyeceğimiz en önemli ülkelerden biri olacaktır"

Ülkesinden Türkiye'ye gelen turist sayısının sürekli olarak artış gösterdiğini belirten Büyükelçi, "Zannediyorum bu yıl tamamlandığında Türkiye'ye 3 milyon civarına yakın Britanyalı turist gelmiş olacak. Dolayısıyla Türkiye'yi ziyaret eden Britanyalıların sayısı arttıkça bizlerin onları korumaya verdiğimiz önem de aynı oranda artmakta. Bir G20 ekonomisi olarak, Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerinden biri olarak, bir NATO müttefiki olarak ve bölgesinde nüfuzu hızla artan bir aktör olarak, küresel olarak önemini sürekli arttıran Türkiye, Brexit sonrası dünyada Birleşik Krallık'ın ikili ilişkilerine yatırımda bulunmak isteyeceği en önemli ülkelerden biri olacaktır" şeklinde konuşarak iki ülke arasındaki turizm ve genel olarak ekonomik ilişkilerin önemine dikkat çekti.

Büyükelçi Chilcott, vize konusuna da değinerek Britanya'ya giden Türk ziyaretçilerin, ülke kuralları çerçevesindeki davranışların vize konusundaki en büyük kriter olduğunu söyleyerek "Bir ülkeden gelen ziyaretçilerin sayısıyla bu ziyaretçilerin Birleşik Krallık'taki kural ve kanunlara uyması arasındaki oran, orantısız şekilde fazlaysa o ülkelere karşı vize rejimi uygulanmaya devam ediyor. Vize rejimini ortadan kaldırmanın çok basit bir yolu var, vize kurallarına uymak. Eğer Türkiye ile geleceğimizde bu olacaksa o zaman vize rejiminden kurtulabiliriz" şeklindeki sözleriyle vize rejiminin hafifletilmesine dair fikirlerini dile getirdi.

Johnson'un köyüne uğradı

Büyükelçi, Karatekin Üniversitesi'ndeki programının ardından Başbakan Boris Johnson'un dedelerinin, Orta ilçesindeki köyü Kalfat'ı ziyaret etti. Chilcott, burada Başbakan Johnson ile akrabalıkları olduğunu söyleyen Kalfatlılarla konuştu ve halk oyunları sergisi izledi.

Yorumlar (0)