Çanakkale'deki yangında son durum

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

YAŞAM 11.08.2019, 08:16 11.08.2019, 13:48
Çanakkale'deki yangında son durum

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Behramlı köyü yakınlarında çıkan orman yangını kontrol altına alındı. 

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangın bölgesinde havadan ve karadan yaptığı inceleme sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yangının tam olarak dün gece 22.22'de çıktığını, ekiplerin 22.36'da ilk müdahaleyi gerçekleştirdiğini bildirdi.

"İnsan canına zarar gelmedi"

Yangını söndürmek için 10 helikopter, 72 arazöz, 10 iş makinesi ve 250 personelle mücadele ettiklerini anlatan Karacabey, şunları söyledi:

"Şu an sevindirici olan husus bir insan canına zarar gelmedi. Tabii canlılar insanlarla sınırlı değil. Burada binlerce ağaç zarar gördü. Belki birçok hayvan da zarar gördü. Bundan dolayı hepimiz üzüntülüyüz. Şu anda tarihi alandaki yangın kısmen kontrol altında diyebiliriz. Ancak sahanın içinde halen tüten dumanlar var, inşallah kısa bir süre içinde bunları söndürüp alanı soğutacağız. En kısa sürede soğutma çalışmalarına başlamış olacağız."

"Yangını en çok etkileyen faktör rüzgar"

Karacabey, orman yangınlarını en çok etkileyen faktörün rüzgar olduğuna işaret ederek, meteoroloji verilerini sürekli takip ettiklerini vurguladı.

Gereken tedbirleri aldıklarını bildiren Karacabey, şunları kaydetti:

"İş makinelerimizle beraber yangının etrafını çeviriyoruz, kuşatıyoruz. Hem karadan hem de havadan müdahalemiz devam ediyor. Yangının meydana geldiği alan sınırları itibarıyla yaklaşık 100 hektarlık bir alan. İnşallah yangını tamamen söndürüp bölgeyi soğuttuktan sonra hassas bir şekilde ölçüp rakamları o zaman daha net bir şekilde ifade edebileceğiz. Yalnız burası özel bir bölge, özel bir yönetim şekli var. Bölgenin özel bir statüsü var. Bundan dolayı ormancılık faaliyetlerini burada biz yürütmüyoruz. Bölgede de yanıcı madde miktarı fazla. Burada en kısa sürede orman bakımının yapılması ihtiyacı var. Eğer bunu yapmazsak burada en ufak bir kıvılcım sıkıntı yaratabilir. O nedenle burada bakım tedbirlerini almamız ve aralarda yangını kesecek şeritleri oluşturmamız zaruridir."

Çanakkale İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, çıkan orman yangınına Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme araçları ve ekipleri tarafından saat 22.36 itibarıyla müdahale edilmeye başlandığı bildirildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Yangına müdahalede ihtiyaç duyulan söndürme araçları, kamu kurum ve kuruluşları, kaymakamlıklar, belediyeler ve özel sektör kuruluşlarından temin edilerek yangın bölgesine yönlendirmiştir. Toplam 177 yangın söndürme iş makinesi ve beraberinde 250 personelle müdahaleye devam edilmiştir. Havanın aydınlanmasıyla birlikte karadan yapılan söndürme çalışmalarına 10 helikopter görevlendirmesi yapılmış olup, Çanakkale, Edremit, Keşan, Balıkesir, Bergama, Bursa ve İstanbul'dan kalkan 7 söndürme helikopterinin desteğiyle yangın kontrol altına alınarak, soğutma çalışmalarına devam edilmektedir."

Yorumlar (0)