Çanakkale Boğazı’nda, yılan kurdu balığı yakalandı!

Çanakkale’de ava çıkan balıkçılar, sularda kızıl renkte farklı bir balık gördü. Balığa biraz daha yaklaşan balıkçılar, balığın literatüre geçen yıl Portekiz'den giren "yılan kurdu balığı" olduğunu fark ettiler. Balığın Türkiye’de ilk kez görüldüğü belirtildi.

YAŞAM 24.02.2021, 14:02 25.02.2021, 10:22
Çanakkale Boğazı’nda, yılan kurdu balığı yakalandı!

Çanakkale’ye bağlı Güzelyalı köyünde balıkçılar, istavrit avlamak için açılmaya başladı. Denize ağ atan balıkçılar, yaklaşık 50 metre derinde ilginç bir balıkla karşılaştılar. Balığı yakalayan ve fotoğraflayan balıkçıların fotoğraflarını, Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer inceledi.

Yılan kurdu balığı, Türkiye’de ilk kez görüldü

Tunçer, balığın L atince adı "Ophichthus Rufus" olan deniz canlısının "yılan kurdu balığı" olduğunu belirledi. Yılan kurdu balığı, literatüre geçen yıl Portekiz sayesinde girmişti. Balığının Türkiye'de ilk kez görüntülendiği bilgisini veren Tunçer, Çanakkale Boğazı'nın biyolojik bir koridor olduğunu belirterek balığın burada görülmesinin herkesi çok sevindirdiğini belirtti.

İklim değişimi, deniz canlılarını da etkiliyor

Kızıldeniz göçmeni olan yılan kurdu balığı, daha önceki literatürlere göre Ege ve Akdeniz'de belirlenmişti. 2020 yılında ise uzun zaman sonra Portekiz kıyılarında 3 adet yakalanan balık türünün 595 milimetre boyunda olduğunu tespit edildi.  Balığın Çanakkale kıyılarında görülmesinin bilimsel anlamda da çok önemli bir durum olduğuna işaret eden Tunçer; iklim değişiminin yalnızca balık faunasında değil, denizlerde yaşayan canlılar üzerinde de etkili olduğunu dile getirdi. Tekendeki balıkçılar da  duruma çok şaşırdıklarını söylerken, denizlerde yeni bir çoğalma olduğunu düşündüklerini söylediler.

Yorumlar (0)