"Çamaşır suyu ile yıkayıp döner yapıyorlar" uyarısı korkuttu!

Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) Başkanı Mehmet Mercan, merdiven altı işletmelerin çok bakteri üreyen ürünleri çamaşır suyu ile yıkayıp döner yaptıklarına dair uyarıda bulundu.

YAŞAM 22.01.2020, 11:34
"Çamaşır suyu ile yıkayıp döner yapıyorlar" uyarısı korkuttu!

Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) Başkanı Mehmet Mercan'dan korkutan bir uyarı geldi. 

Son dönemlerde Türkiye geneline virüs gibi ucuz dönercilerin yayıldığını kaydeden Mercan, bunların halk sağlığına yönelik risk oluşturduğuna dikkat çekti. 

Mercan, tavuğun kesimhaneden bayilere geldikten sonraki ömrünün 4-5 gün olduğunu aktararak, "Son tüketim tarihi geçen ürünleri merdiven altı işletmelere daha ucuz fiyattan veriyorlar. Ben 12 liraya alıyorsam onlar 6-7 liraya alıyor. Çok bakteri üremişse çamaşır suyuyla bunları yıkayıp döner yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Bakteri yumağına dönüyor"

Artı 15 dereceden sonra tavuğun çok hızlı bakteri ürettiğini vurgulayan Mercan, "Onaylı işletmelerde sıcaklık artı 15 derecedir. Ama merdiven altı üretimlerde dışarıda 45 dereceyse et 45 dereceye geliyor." dedi. 

Mercan, tavuğun ateşin karşısında gündüz 12’den gece 12’ye kadar bakteri yumağına döndüğünü belirterek, "Tavuktan zehirlenmeler, bu şekilde hazırlanan dönerden oluyor." dedi. 

"Endüstriyel döner tesisleri ancak devlet teşvikiyle olur"

Kanunlar çıktıktan sonra bir yıllık geçiş süreci yaşanacağını kaydeden Mercan, "Çünkü şu an Türkiye’nin döner tüketimini mevcut döner üretim tesisleri karşılayamaz ancak Türkiye’nin birçok bölgesinde kuracağımız endüstriyel döner tesisleri ancak bir devlet izniyle, teşvikiyle olur. Buna geçiş de yaklaşık bir yıl sürer." diye konuştu.

"Türkiye genelinde 250 tesis kurulması şart"

Mercan, şu anda Türkiye’de 3-5 tane endüstriyel tesisin bulunduğuna dikkat çekerek, "5 bin metrekarelik bir tesisin maliyeti 15-20 milyon TL arasında değişiyor. Türkiye genelinde 250 tesis kurulması gerekiyor. Her 300 bin nüfus başına bir tesis kurulacak." açıklamasını yaptı.

"Bakteri üretimini engellemek için altı saatlik ürün hazırlanacak"

Tarım Bakanlığı tarafından verilen işletme belgesi ile gurme üretim yapan restoranlara ilişkin Mercan, "Onların ürünlerini hazır döner üretim tesislerinde yapmalarını mecbur kılmıyoruz. Şöyle bir şart da getiriyoruz. Dönerin sabah takılıp gecenin 12’sine kadar uzun saatler ateşin karşısında kalmasının önüne geçiyoruz. 12 saat ocağın karşısında son tüketiciye hizmet veren firmalar sadece altı saatlik ürün yapabilecek. Bakteri üremesinin önüne geçilmesi için altı saatlik ürün hazırlanacak. Altı saat sonra yeni ürün takılacak." dedi. 

Yorumlar (0)