Çalışma hayatında şiddeti engelleyen sözleşmeye onay

Uluslararası Çalışma Örgütü Konferansı'nda, "kadınların çalışma hayatında şiddet ve tacizden korunmasını içeren sözleşme" çoğunluk kararıyla kabul edildi.

YAŞAM 21.06.2019, 17:59
Çalışma hayatında şiddeti engelleyen sözleşmeye onay

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), iş yaşamında kadınların şiddet ve tacizden korunmasını içeren küresel sözleşmeyi kabul etti. 

ILO'nun 108'inci Uluslararası Çalışma Konferansı'nın son gününde "çalışma hayatında şiddet ve taciz" konusu masaya yatırıldı.

10 Haziran'da başlayan konferansta ILO, dünyadaki iş standartlarını belirlemek ve "daha iyi bir iş" için hükümetleri, işverenleri ve işçi örgütlerini buluşturdu.

Konferans kapsamında, 'Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacize İlişkin Standart Belirleme Komitesi' oluşturuldu. Komitenin çalışmalarıyla son halini alan, iş hayatında kadınların şiddet ve tacizden korunmasını içeren küresel sözleşme bugün oylamaya sunuldu.

TÜRKİYE 'EVET' OYU KULLANDI

Oylama öncesi ABD lehte oy kullanacağını duyururken, Rusya çekimser kalacağını açıkladı.

Yapılan oylamada, Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi'ne delegelerden 439'u "evet", 7'si "hayır" oyu verip 30'u "çekimser" kalırken, sözleşmeye yönelik tavsiye kararına ise 397'si "evet", 12'si "hayır" oyu verdi ve 44'ü ise "çekimser" kaldı.

"İNSAN HAKKI İHLALİ OLARAK KABUL EDİLİYOR"

Sözleşme, çalışma hayatında kadına karşı şiddet ve tacizin, "bir insan hakkı ihlali veya istismarı teşkil edebileceğini, eşit fırsatlara karşı bir tehdit oluşturduğunu, kabul edilemez ve iyi işle uyumsuz olduğunu" öngörüyor.

Sözleşmede, şiddet ve taciz ise "fiziksel, psikolojik, cinsel veya ekonomik zararla sonuçlanacak ya da sonuçlanması muhtemel tehditler ve davranışlar" olarak tanımlanıyor.

Metinde ayrıca hükümetlere, çalışma hayatında şiddet ve tacizin önüne geçilebilmesi için "sıfır tolerans" uygulaması anımsatılıyor.

Diğer taraftan, sözleşmenin kabul edilmesinde kadınların günlük yaşamda maruz kaldığı cinsel tacize dikkat çekmeye çalışan sosyal medyadaki #MeToo (Ben de) kampanyası önemli rol oynadı.

Yorumlar (0)