Cahit Arf Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları

YAŞAM 29.08.2020, 15:25
Cahit Arf Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları

Hayatı

1910 yılının Ekim ayının 11’inde Selanik’te dünyaya gelen Cahit Arf ünlü Türk bilim insanı ve matematikçidir. Maalesef 1997 Aralık 26’da İstanbul’da bizlere veda etmiştir. Tübitak’ın eski bilim kolu başkanlığı görevini üstlenmiştir. Bir çok ödül kazanmış, bir çok teori üzerinde çalışmalar yapmış, sempozyumlar ve konferanslar vermiştir. Fatma Arf adında biri kızı vardır ve kızı da kendisi gibi şimdilerde eşi ile birlikte kitap yazmakta ve çalışmalar yapmaktadır.

Kariyeri

Cahit Arf Fransa ve Almanya’da eğitim görmüş, yüksek öğrenimini ve doktorasını tamamlayıp Türkiye’ye dönmüş ve İstanbul Üniversite’sinde profesörlük yapmış ardından da ordinaryüslüğe yükselmiştir. Robert Okulu’nda ve Tübitak’ta çalıştı, Kaliforniya Üniversitesi’nde misafir bazında öğretim görevlisi olarak görev almıştır. Cahit Arf aynı zamanda Türk Matematik Derneği’nin de başkanlığını yapmıştır. Kazandığı ödüller arasında 1948 İnönü Ödülü ile 1974 yılında verilen Tübitak bilim ödülüne layık görülmüştür. Bunun yanında 1981 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Odtü tarafından Onur Doktorasına layık görülmüştür.

Çalışmaları

Cahit Arf’i dünyaca tanınmasına vesile olan bilim dalı cebirdir. Sentetik geometri problemlerini ustalıkla çözmüş ve çözüm esnasında cetvel ve pergel kullanmıştır. Kuadratik formlara sahip olan cisimlerin sınıflandırılması ile meydana çıkan değişmezler literatürde artık Arf Değişmezi adını alarak akademiye adını yazdırmıştır. Dünya matematik bilimine yaptığı katkı sebebiyle bulduğı teoreme Hasse Arf Teoremi adı verilmiştir. Cahit Arf’in görüşleri birer anekdot niteliğindeydi ve matematiği meslek olmasından çok bir yaşam felsefesi yaşam tarzı olarak gördüğünü söylemiştir. Cahit Arf Tübitak’ta bir çok araştırma ve çalışmalar yapmıştır. Matematik biliminin sabır işi olduğunu ve asla ezberlenmemesi gerektiğini, anlayarak ve çözerek matematiğin yapılabileceğini de eklemiştir. Ayrıca Cahit Arf herkesin ölümsüz hissedebileceği bir alan da çalışması gerektiğini belirtmiş bundan dolayı da kendisinin matematik çalışırken ölümsüz hissettiğini söylemiştir. Her sene Odtü’de Cahit Arf’in anısına ve bıraktığı değerli teorileri için özel bir söyleşi bir konferans düzenlenmektedir. Her gün elimizde olan ve çok sık kullandığımız 10 Türk lirası üzerinde de Cahir Arf’in fotoğrafı ve onun ile alakalı çimler yer almaktadır.

Yorumlar (2)
melis şimşekcioğlu 2 yıl önce
kötüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüü
sqürt sqürt 2 yıl önce
nediyon 4qqqqqq