ByLock'un sahibi David Keynes için karar!

FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock'un lisans sahibi ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçu sebebiyle yargılanan David Keynes için gönüllü gelip bilgi vermesi sebebiyle ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.

YAŞAM 07.09.2022, 16:28 07.09.2022, 17:10
ByLock'un sahibi David Keynes için karar!

FETÖ'nün gizli haberleşme programı Bylock'un lisans sahibi olarak bilinen David Keynes'in yargılandığı davada karar verildi. 

Cezaya hükmedilmedi

Sanığın gönüllü olarak Türkiye'ye gelmesini gerekçe gösteren mahkeme, cezaya hükmetmedi.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık David Keynes (Alpaslan Demir) katıldı. Amerikan İstanbul Konsolosluğu yetkilileri de duruşmayı takip etti. 

Duruşma savcısı, "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçu sebebiyle 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis ve etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını istediği mütalaasını yineledi.

Beraatini talep etti

Son savunması istenen David Keynes, "Eski savunmalarımı yinelemek isterim. Beraatımı talep ediyorum" sözlerini kullandı. Mahkeme Başkanı, sanık Keynes ile ilgili ceza verilmesi halinde hükmün açıklanmasını geri bırakma hükümlerinin uygulanmasını talep edip etmediğini sordu. Keynes de söz konusu hükümlerin uygulanmasını kabul ettiğini aktardı. Keynes son sözünde de beraatini talep etti.

Keynes'in avukatı Abdurrahman Bayramoğlu, "Müvekkilim kendi isteğiyle buraya gelip ifade verdi. Genç bir öğrenciyken gazeteci Hikmet Çetinkaya ile görüşerek örgüt hakkında bildiklerini aktarmıştır. Örneğin askeri okul sınavlarının örgüte önceden ulaştırıldığı gibi detayları anlatıyor. Örgüt onu oradan uzaklaştırıyor. Ardından da teslim olarak yine bütün bildiklerini anlatmıştır" şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, sanık ile ilgili FETÖ/ PDY Silahlı Terör Örgütü'ne üye olmak suçundan dava açılmışsa da dosya çerçevesinde sanığın kendiliğinden gönüllü olarak ABD'den geldiği anlaşıldığından ve söz konusu sanığın, örgütün yapısı ve faaliyetleri kapsamında işlenen suçlar ile ilgili yeterli bilgi verdiği kabul edildiği için TCK'nin 221/3,4 maddeleri gereğince hakkında ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti. Heyet, sanık ile ilgili 1 yıl süreyle denetimli serbestlik uygulanmasına da karar verdi. Sanık ile ilgili adli kontrol tedbirlerinin bu karar kesinleştiğinde kaldırılmasına hükmedildi.

“Herkes böyle bir kararı bekler”

Duruşma çıkışında gazetecilerin sorularına yanıt veren David Keynes, "Herkes böyle bir kararı bekler. İki hafta içinde Amerika’ya döneceğim" dedi. Avukatı Abdurrahman Bayramoğlu ise "Beklediğimiz bir karardı. Kendisinin devlete, örgüt ile ilgili bildiklerini anlatması karşısında ceza yasası ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bizim savunmamıza uygun olarak mahkeme de ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi" sözlerini kullandı.

Davanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi sonrasında 17 Aralık 2020 tarihinde hakkında yakalama kararı çıkarılan David Keynes, itirafçı olmak üzere avukatı aracılığıyla başvuru yapmıştı. 9 Haziran 2021 İstanbul'a gelen Keynes, 14 Haziran 2021'de gözaltına alınarak tutuklandı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede David Keynes'in, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçu sebebiyle 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. İddianamede, Keynes'in Türk vatandaşıyken isminin Alpaslan Demir olduğu ve Türk vatandaşı olduğu dönemde aynı zamanda Amerikan vatandaşlığını da elde ettiği ve bu esnada adını David Keynes olarak değiştirdiği, bu şekilde çifte vatandaş ve çift isimli olduğu belirlendiği aktarıldı. 

David Keynes ile ilgili ilk duruşma, 6 Ekim 2021'de İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Savunmasını veren Keynes'in, 3 Kasım 2021'de tutukluluk incelemesi yapıldı. Mahkeme, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulması ile birlikte sanık Keynes'in tahliyesine karar verdi.

Yorumlar (0)