Büyükbaş kurbanlık fiyatları 10 bin liradan başlıyor

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, "Kurban büyükbaş hayvanların fiyatı yaklaşık olarak 10 bin TL’den başlıyor, büyükbaşın kilogram fiyatı ise her bölgeye göre 28-30 TL arasında değişiyor." açıklamasını yaptı.

YAŞAM 04.07.2021, 09:59 05.07.2021, 10:55
Büyükbaş kurbanlık fiyatları 10 bin liradan başlıyor

Kurban Bayramı'na az bir süre kalırken büyükbaş kurbanlık fiyatları ile nakliyede yaşananlara ilişkin bilgi veren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, bayramdan önce kurbanlık problemi olmayacağını belirterek, şu an üreticilerin elinde 1 milyon 500 bine yakın büyükbaş ve 3 milyon civarında küçükbaş kurbanlık bulunduğunu belirtti. 

Küçükbaş fiyatları 1500 ile 3 bin 500 TL arası

Küçükbaş fiyatlarına ilişkin açıklama yapan Bülent Tunç, 1.500 ila 3 bin 500 lira arasında olduğunu belirterek "Kurban olabilecek büyükbaşların fiyatı 10 bin TL’den başlıyor, 25 bin liraya kadar çıkıyor. Hisse olarak bakıldığında yaklaşık 2 bin TL’ye büyükbaş hissesi alınabilir. Büyükbaş hayvanın canlı kg fiyatı, her bölgeye göre 28-30 TL arasında değişiyor." sözlerine yer verdi.

“Yem fiyatlarının düşmesini bekliyoruz”

Üreticilerin girdi maliyetlerinin yükseldiğine vurgu yapan Tunç, yem maliyetlerin artmasının söz konusu sektörü olumsuz etkilediğini aktardı. Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya müdahale kararını olumlu karşılandığına dikkat çeken Bülent Tunç, "TMO'nun kararı bizleri biraz umutlandırdı. Bu haberden sonra yem fiyatlarındaki artış biraz durdu. Yem fiyatlarının düşmesini bekliyoruz. Girdi maliyetlerinde artış olursa kimse hayvancılık yapmaz." yorumunu yaptı.

“Kurbanlık nakli yoğunlaştı”

Şehirlerarası kurbanlık naklinin bilhassa bayrama 10 gün süre kala yoğunlaştığını ifade eden Bülent Tunç, bu süreçte fiyatların yükseldiğini aktardı. Tunç ayrıca dönemsel olarak artan nakliye fiyatlarının ise denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

Kurbanlıkların maliyetlerini etkileyen diğer etkenin hayvan pazarları kirası olduğuna dikkat çeken Tunç, "Bilhassa büyük şehirlerde hayvan pazarlarının kiraları üreticilerimize çok ağır yük geliyor. Aracıların olduğunu görüyoruz. Başka biri belediyelerden yer kiralayıp bunu, hayvan pazarı haline getirerek üreticilere çok yüksek fiyatlara kiralıyor. Bu alanlarda denetim yapılması hem tüketicinin hem de üreticinin yararına olacaktır." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)