Büyük Menderes'te tehlike çanları! Çöp adacıkları hastalık yayabilir!

Yüzer bariyer sistemi çalışmayan Büyük Menderes Nehri'nde ciddi bir kirlilik tehlikesi baş gösterdi. Çöpleri toplayan sistemin işlevsiz kalması, Sazlıköy regülatörü önünde kirliliğe neden oldu. Çevre ve halk sağlığı için bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğinden bahseden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Aksi halde hayvan ölüleri ve plastik çöpler, Ege Denizi'ne ulaşacak." dedi.

YAŞAM 12.09.2022, 09:18 Hakan Öksüz
Büyük Menderes'te tehlike çanları! Çöp adacıkları hastalık yayabilir!

Ege Bölgesi'nde yer alan Büyük Menderes Nehri, ülkenin en kirli nehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Atıklar nedeniyle oluşan kirlilik, nehir civarında ciddi bir tehlike oluşturuyor. Büyük Menderes Nehri'ndeki kirliliğin ekolojik dengeye zarar verdiğini aktaran EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yetkilileri çağrıda bulundu.

Tarımsal sulama döneminde nehrin üzerindeki Sazlıköy regülatörün kapaklarının kapalı tutulduğunu kaydeden Bahattin Sürücü, "Bu nedenle nehrin yukarısından gelen atıklar burada birikiyor. Hayvan ölüleri, plastik atıklar ve her çeşit çöp nedeniyle burada adeta adacıklar oluştu." dedi.

Yüzer bariyer projesi artık işlemiyor!

Bölgedeki kirliliğin önüne geçmek için hayata geçirilen yüzer bariyer projesinden bahseden Sürücü, "Halk sağlığının korunması, çevre sağlığından geçiyor. Atıkların ve hayvan ölülerinin nehre ulaşmaması için böyle bir proje hayata geçirilmişti. Sazlıköy regülatörü önüne konulan bariyere takılan çöpler bu şekilde toplanıyordu. Son zamanlarda yüzer bariyer sistemi çalışmıyor. Bu durum çöplerin regülatör kapaklarının bulunduğu yerde birikmesinde neden oluyor." ifadelerini kullandı. 

"Sorun çözülmezse çöpler Ege Denizi'ne ulaşacak"

Çöplerin nehirde adacıklar oluşturduğunu aktaran EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, önlem alınmaması halinde yaşanacak durumdan söz etti. Sürücü, "Sulama sezonu bitmeden bu problem çözülmeli. Yoksa bütün bu çöpler Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'na doğru yüzecek. Oradan da Ege Denizi'ne ulaşarak ciddi bir kirlilik oluşturacak." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)