Bursa’nın sembolü Ulu Cami Ramazan ayına hazır

İslam âleminin en büyük ibadethaneleri arasında sayılan ve 622 yıllık tarihiyle Bursa’nın sembolü haline gelen Bursa Ulu Cami'ye Ramazan ayı hazırlıkları kapsamında mahya asıldı.

YAŞAM 12.04.2021, 10:08 12.04.2021, 13:52
Bursa’nın sembolü Ulu Cami Ramazan ayına hazır

Tarihi Ulu Cami'nin minareleri arasına koronavirüs salgını nedeniyle sağlığa dikkat çeken "Şifai Ramazan" mesajı yazıldı.

Mahya asma geleneği sürdürülüyor

Her yıl Ramazan aylarında camilere mahya asma geleneği Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde bu yıl da devam ettiriliyor. Bu çerçevede İstanbul’da bulunan tarihi camilere mahya asma işlemlerini tamamlayan ekip, bir sonraki durak olarak Bursa Ulu Cami’ye geldi.

Genel Müdürlüğe ait İstanbul'da bulunan mahya atölyesinde hazırlandıktan sonra Bursa'ya getirilen "Şifai Ramazan" yazılı mahya, ekip tarafından Ulu Cami’nin minareleri arasına yerleştirildi. Mahyalar, 4 saat süren bir çalışmayla halatlar yardımıyla minareler arasına asıldı.

“Tüm süreç 2 günümüzü alıyor”

Mahya hazırlama ve cami minareleri arsına asma işleminin 2 gün sürdüğünü belirten Vakıflar Genel Müdürlüğü mahya ekibi şefi Kahraman Yıldız, "Mahya asma geleneği Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan bir gelenek. Mahyanın yazılarının yazılmasından cami minareleri arasına asılma işlemi yaklaşık 2 günümüzü alıyor. İstanbul’daki camilerimizin mahyalarını hazırlayıp yerleştirdikten sonra şimdi de tarihi 8’inci sıradaki Bursa Ulu Cami’mizin mahyasını yerleştirdik” dedi.

Müslümanların 5’inci büyük mabedi

İslam âlemi ve din adamları için Bursa Ulu Cami, Mekke’deki Mescid-i Haram, Kudüs’teki Mescid-i Aksa, Medine’deki Mescid-i Nebevi ve Şam’daki Emeviye Cami’nden sonra 5’inci büyük ibadethane olarak kabul ediliyor.

Ulu Cami’nin bu kadar büyük kutsiyete sahip olmasının sebebi olarak inşa edildiği dönemde ki din adamlarının buraya gösterdiği ilgi olarak gösteriliyor. Ulu Caminin inşa edilmesini teklif eden kişinin Emir Sultan, ilk namazı kıldıranın Somuncu Baba, ilk cemaatinin Molla Fenari, Emir Sultan ve Yıldırım, ilk imamının Süleyman Çelebi ve ilk müezzininin ise Üftade Hazretleri olduğu biliniyor.

Yorumlar (0)