Bursalıların psikolojisini bozan binalar yıkılacak!

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi tarihî bir karara imza attı. Bursa'da 'psikolojiyi olumsuz etkileyen kaçak yapılar' yıkılacak.

YAŞAM 24.07.2019, 12:52 24.07.2019, 13:25
Bursalıların psikolojisini bozan binalar yıkılacak!

İsmi tarihe "Yeşil Bursa" olarak geçen ancak yıllardır yanlış uygulama ve çarpık yapılaşma nedeniyle adeta psikoloji bozan şehir hâline gelen Bursa'nın yüzünü değiştirecek, Bursalıların da yüzünü güldürecek tarihî karar, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nden çıktı.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinde oy birliğiyle alınan karara göre, şehri görsel açıdan anlamsız kılan, sosyal hayatı ve kişi psikolojisini olumsuz etkileyen kaçak yapılar 3 iş günü içinde yıkılacak.

Alinur Aktaş "O binaları yıkacağım" demişti

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 7 yıl önce inşa edilen ve şehrin görüntüsünü bozan 23 katlı Doğanbey Toplu Konutları için "Allah ömür verirse o konutları yıkacağım." demişti.

Bursa'nın kalbine saplanmış onlarca ok görüntüsü veren ve Bursalıları en hafif tabirle Bursa'dan soğutan çirkin konutlarla ilgili göreve geldiği ilk günlerde açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Allah bana ömür verirse o konutları yıkacağım. Fakat daha önce bu açıklamayı yaptığımda farklı tepkiler geldi. Biraz daha açık söylemek gerekirse, orada oturan vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Her şey kanun çerçevesinde olacak. Biz kafamıza göre, canımızın her çektiğini yapamayız. Fakat bu konutlar Bursa’nın siluetini bozuyor. Kentin görüntüsü değişti. Bana göre güzel bir görüntü yok. Dediğim gibi, ben bu sorunu Allah nasip ederse çözeceğim." demişti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Doğanbey’de 3 bin 200 konutun bulunduğunu alanın yıkılmasıyla ilgili maliyetin 900 milyon lira civarında olacağını daha önce açıklamıştı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Yunuseli Havalimanı’nı kapatmayı düşündüğünü ifade etmesi ve sonrasındaki gelişmeler Doğanbey toplu konutlarının Yunuseli’ne taşınacağı ya da buradan elde edilecek gelirle 23 katlı binaların yıkılmasını gündeme getirmişti.

3 iş günü içinde yıkılması isteniyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, şehri görsel açıdan anlamsız kılan, sosyal hayatı ve kişi psikolojisini olumsuz etkileyen kaçak yapıların 3 iş günü içinde yıkılmasını isteyen karar, Büyükşehir Belediye Meclisinde oy birliğiyle kabul edildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin kararına göre ayrıca kaçak yapılara beton veren firmalar ile işin yüklenicisi kişiler çeşitli yaptırımlara maruz kalacak. Cezalandırma, iş yeri kapatma ve çalışma ruhsatlarının iptal edilmesine kadar gidecek.

Meclis toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, planlı, deprem dayanıklılığına sahip ve altyapı hizmetlerinden etkin yararlanılan yapılaşmanın elde edilmesine yönelik kararların uygulanmasıyla Bursa'da kaçak yapıyla mücadelenin kesin olarak sağlanacağını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, planlı ya da plansız alanda inşa edilmesine bakılmaksızın ruhsat düzenlenmesi imkânsız olan alanlarda oluşturulacak yapıların en geç 3 iş günü içinde yıkılacağını ifade ederek, kurulacak telefon hattıyla ruhsatsız yapılar hakkında ihbarların alınacağını belirtti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'nın en önemli sıkıntılarından birinin kaçak yapılaşma olduğuna vurgu yaparak sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Şehri görsel açıdan anlamsız kılan, sosyal hayatı ve kişi psikolojisini olumsuz etkileyen kaçak yapılarla mücadelede çok kararlıyız. Mücadeleyle ilgili odak gruplarıyla buluştuk. 17 ilçemizi kapsayacak şekilde kararlı duruş sergilersek, Bursa için bu tehditten kurtulmuş olacağız. Tüm şikayetler bu hatta iletilebilecek. İşlemlerin daha hızlı yürüyebilmesi adına tüm belediye, kurum ve kuruluşlarda 'ruhsatsız-kaçak yapı veri tabanı' oluşturulacak. Hızlı tespit, müdahale ve etkin sonuç alabilme adına ise drone ile hava denetimleri gerçekleştirilecek. Bu kapsamda zabıtaların da emir ve yasaklarını düzenleyen yönetmeliklerde değişikliğe gidilecek, yapılacak tespitlerle ilgili yetkili birimler bilgilendirilecek. Kaçak inşa edildiği tespit edilen yapılarda su, doğal gaz, elektrik ve Telekom gibi hizmetler en geç 3 iş günü içinde sonlandırılacak. Altyapı hizmeti sağlayan kuruluşlar hakkında ise idari ve adli işlemler başlatılacak."

Yorumlar (0)