Bursalı diş hekimi, deniz salyasını teknesinden görüntüledi

Bursa'ya bağlı Mudanya ilçesinde, diş hekimi Alper Altay'ın bir tekneden fotoğrafladığı görüntülere Marmara Denizi'ndeki müsilaj yoğunluğu yansıdı.

YAŞAM 08.06.2021, 00:55 08.06.2021, 17:54
Bursalı diş hekimi, deniz salyasını teknesinden görüntüledi

Altay, geçtiğimiz ay, Güzelyalı Marina'da bulunan teknesine bakmak için gittiğini ve sıra dışı bir manzara ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

İlk etapta marinayı bir beton tabakanın sardığını düşündüğünü dile getiren Altay, "Tüm marina beton malzeme ile kaplanmış gibiydi. Yaklaşınca hafif bir hareketlenme gördüm. Çok şaşırdım. Müsilajın bu boyutta olacağı aklımın ucuna gelmezdi." ifadelerini kullandı.

"İnsanların doğaya zarar vermesinden kaynaklanıyor"

Altay, tabakanın oldukça yoğunlaşmış ve dalgalar ile beraber katlanmış duruma geldiğini fark ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Orada bulunan bir teknenin üzerine çıktım ve ayaklarımı aşağıya doğru uzatıp baktım. Sünger, hatta süngerden de kalın bir tabaka gibiydi. Açıldığında, dış kısmı yırtıldığı için kötü bir yosun kokusu geldi. Yakın dönemde yine gittiğimde o kalın tabakanın ortadan kalktığını ve marinanın yemyeşil olduğunu gördüm. 5 santimetre aşağısını görmek imkansızdı. Muhtemelen denizin alt kısmına çok büyük zarar verdi. Buna bir şekilde engel olmak gerekiyor. Yine her şey insanlıktan geçiyor. Doğaya vermiş olduğumuz zarar sonsuz."

"Umarım organik bir kalıntıdır"

Müsilajın bu seviyeye nasıl geldiğini aklının bir türlü almadığını söyleyen Altay, "Ucu bucağı olmayan bir denizden bahsediyoruz. İnsanların da denizden uzaklaştığı bir kapanma sürecinden geçtik. Buna karşın bu denli bir müsilaj olduysa uzun dönemde neler olacağını düşünmek dahi istemiyorum. Umarım organik bir kalıntıdır ve doğa bunu kendi kendine yok eder. Eğer kimyasal bir kalıntıysa uzun dönemde çok kötü etkilerini görebiliriz. Çok üzücü." sözlerini sarf etti. 







Yorumlar (0)