Bursa’daki bu mahalleye davulcular korkudan uğramıyor

Bursa’da yüzyıllardan beri Emirsultan Hazretleri’nin cami ve türbesinin yer aldığı mahallede, davul çalanların tokat yediği, davulunun patladığı, farklı hallere büründüğüne ilişkin rivayetlerden korkan davulcular, burada yaşayanları, “Pilava, pilava” diye bağırarak zillerine basıp sahura kaldırıyor.

YAŞAM 03.04.2022, 11:50
Bursa’daki bu mahalleye davulcular korkudan uğramıyor

Bursa Yıldırım ilçesinde yer alan ve Emirsultan Hazretleri’nin türbesinin yanında camisinin bulunduğu ve kendi adının da verildiği Emirsultan Mahallesi’nde senelerdir vatandaşların sahura kalkması amacıyla davul çalınmıyor. Bir rivayete göre önceleri davul çalan bir kişinin mahallede evinde yatmasına karşın sabahleyin 10 km uzakta bulunan bir mezarlıkta kalktığı ifade ediliyor. Davulcular bunları duyunca Emirsultan Mahallesi’nde sahurda davul çalmaktan çekiniyor.

"Peygamber torunu burada yatıyor"

Nüfusu yaklaşık olarak 15 bin olan Emirsultan Mahallesi’ndeki vatandaşların “Pilava pilava” diye seslenip sahura kaldırıldığını ifade eden mahalle muhtarı Yusuf Ziya Aydınlı, “Ramazan’da Emirsultan’da kesinlikle davul çalınmıyor. Emirsultan’a saygıdan ve peygamber torunu olduğundan bu yapılıyor. Mahalle sakinlerimiz davulcularımız sahura “pilava pilava” deyip zile basarak kaldırıyor. Vatandaşlarımız ise Emirsultan Hazretleri’ne olan saygıdan dolayı bu durumu büyük bir memnuniyetle karşılıyor. Yüzyıllardır bu böyle giden bir olay. Gelecek nesillerimiz de saygıdan dolayı bu geleneği sürdüreceklerini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Yeni taşınanlar ‘pilava pilava’ sözünü yanlış anlıyor”

Mahalle sakinlerinden olan Şerafettin Torun ise konuyla ilgili, “Yüzyıllardan beri süren bu gelenek bizlere atalarımızdan, dedelerimizden kaldı. Burada vatandaşlar “pilava pilava” diyerek uyandırılır. Peygamberimizin torunu burada yatıyor, saygıdan davul çalınmaz. Hatta aramızda bunun bir de esprisi var. Davulcularımız pilava dediğinde yeni taşınan kişiler tencerelerini alıp aşağıya iniyorlar. Ardından “pilava pilava” denmesinin gerçek nedenini öğreniyorlar.” dedi.

Yorumlar (0)