Bunlar ne yapıyor? Tahmin bile edemezsiniz!

Görüntülerdeki kişilerin kim olduğu ve ne yaptıklarını tahmin etmek çok zor. Hepsi doğasever dağcı, ve yaptıkları iş de "temizlik sporu". Antalya'da komando eğitimini andıran çevre temizliğini görenler, çevreci dağcılara iki kez hayran kalıyor. Çünkü dağcılar hem sporlarını yapıyorlar hem de doğaya katkıda bulunarak kendilerine verilen bu imkâna teşekkür ediyorlar.

YAŞAM 22.11.2019, 14:36
Bunlar ne yapıyor? Tahmin bile edemezsiniz!

Güvenlik önlemlerini aldıktan sonra yaklaşık 35-40 metre yükseklikteki falezlerden kendilerini aşağı bırakan dağcıların komando eğitimlerini andıran çevre temizlik çalışması hayran bırakıyor.

Antalya'da aralarında dağcılık sporuyla ilgilenenlerin de olduğu doğaseverler, diğer çevrecilerin erişerek temizlik yapamayacağı falezlerde çevre temizliği yapıyor.

TODOSK (Toroslar Doğa Spor Kulübü) üyelerinden mütevellit 30 kişilik ekip, Muratpaşa Belediyesinin desteğiyle falezler bölgesinde "temizlik sporu" yaptı. Güvenlik önlemlerini aldıktan sonra yaklaşık 35-40 metre yükseklikteki falezlerden aşağı halatlarla inen dağcıların yaptığı çevre temizliği komando eğitimlerini andırıyor.

Deniz kenarındaki ulaşılması güç kayalıklardaki çöpleri toplayan dağcılara kanolarla gelen vatandaşlar da eşlik ediyor.

Toroslar Doğa Spor Kulübü (TODOSK) tırmanış antrenörü Hasan Altundaş, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine verdiği demeçte, çevreye duyarlı bazı kent sakinlerinin falezlerdeki çöplerin temizlenmesi için kendilerine başvurduğunu ve bu temizliği ancak onların yapabileceğini söylediklerini anlattı.

Oldukça sarp bölgedeki temizlik çalışmasını ancak dağcılık ve tırmanış eğitimi almış kişilerin yapabileceğini vurgulayan Toroslar Doğa Spor Kulübü (TODOSK) tırmanış antrenörü Hasan Altundaş, "Bunun için 30 kişilik eğitimli ekiple 300 metrelik sahil bandının denizden 35-40 metre yükseklikteki kısmındaki çöpleri temizliyoruz. Şu ana kadar 100 metrelik alanda 30'un üzerinde çöp torbasını doldurduk." dedi. 

TODOSK tırmanış antrenörü Hasan Altundaş, dünyaca ünlü falezlerde böyle bir manzarayla karşılaşmaktan üzüntü duyduklarını, normal zamanda kendi sporcularının aktif olarak çevre temizliği faaliyetlerinde bulunduğunu ifade etti.

Falezler bölgesindeki kirliğe dikkati çekmek için eğitimli ekiple torbalar dolusu atık topladıklarını belirten sporculardan Fahri Altun ise temizlik çalışmasına katılanların kask, halat ve kancalarla gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra temizlik operasyonuna başladıklarını söyledi. Fahri Altun, "Aksi durumda burada temizlik yapılması çok tehlikeli. Burada temizlik yapmak sanıldığı kadar kolay değil, denizden metrelerce yükseklikte temizlik yapıyoruz ve sarp kayalıklar arasında, keskin taşlar arasında çöp topluyoruz." diye konuştu.

Dağcıların çevre temizliğini çevredekiler hayranlıkla izledi. 

Yorumlar (0)