Bu söz doktora "hakaret" sayılmadı!

Yargıtay Ceza Dairesi, "Sen ne biçim doktorsun" cümlesine "hakaret" suçundan ceza veren yerel mahkeme kararını bozdu.

YAŞAM 06.10.2019, 12:36
Bu söz doktora "hakaret" sayılmadı!

Mersin'in Erdemli ilçesinde bir kişi, tartışmış olduğu doktora, "Sen ne biçim doktorsun" sözlerini sarf etti.

Doktorun şikayette bulunmasının ardından kişi hakkında dava açıldı. Erdemli 3. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığa "hakaret" suçundan ceza verdi.

Yargıtay 18. Ceza Dairesi temyiz üzerine "Sen ne biçim doktorsun" söylemini hakaret kabul etmeyerek yerel mahkemenin vermiş olduğu kararı bozdu.

Ceza Dairesinin kararında hakaret fiilinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değerin, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olduğu belirtildi.

Hakaret cezasının verilebilmesi için davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik gerçekleşmesi gerektiği vurgulanan kararda, bir hareketin tahkir edici olup olmadığının, bazı durumlarda zamana, yere ve duruma göre değişebileceği açıklandı.

"Muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta değil"

Karara göre, kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştirinin, rahatsız edici sözün hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiili, olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerektiği vurgulandı.

Yargıtay 18. Ceza Dairesinin verdiği kararda, "Yargılamaya konu somut olayda, sanığın söylediği kabul edilen 'Sen ne biçim doktorsun' şeklindeki cümlenin, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğindedir. Dolayısıyla hakaret suçunun unsurları itibarıyla oluşmadığı gözetilmeden, sanığın beraati yerine mahkumiyetine kararı verilmesi bozmayı gerektirmiştir." şeklinde bir açıklama yapıldı.

Yorumlar (0)