Bu sınav ilk kez yapıldı! 1 kişi girdi, 3 saat sürdü

Evcil hayvan kuaförlüğünün Türkiye’de meslek olarak kabul edilmesinden sonra Mersin’de ilk kez açılan sınava 1 kişi başvurdu ve 3 saatlik bir uygulamalı sınav yapıldı. Sınava giren Mete Soyutürk, makasla çift katmanlı tüyleri olan bir cins köpeği tıraş edip, tırnak kesiminden sonra pedikür yaparak ter dökerken, yaptığı bu işin meslek olarak kabul edilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. 

YAŞAM 17.02.2022, 13:39 18.02.2022, 15:22
Bu sınav ilk kez yapıldı! 1 kişi girdi, 3 saat sürdü

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünce, Mersin ve söz konusu bölgede ilk kez evcil hayvan kuaförlüğü kalfalık sınavı başvuruları açıldı. Sınava, veteriner teknikeri olan ve hayvanlar için kuaförlük hizmeti sunan Mete Soyutürk haricinde kimse başvuru yapmadı. 

Başvurusu alınan Soyutürk, saç ve güzellik bakımı hizmetleri konusunda uzman öğretmenler Melek Aksoy ile Okşan Saylağ Atıcı gözetiminde sınava giren tek aday oldu. 3 saat boyunca Polonya ve Almanya ırkı olan ve çift katmanlı tüyleri bulunan Pomeraninan türü köpeğin tırnaklarını kesip, tıraşını ve pedikürünü yaptı. İlk kez böyle bir sınav olmasının haricinde köpeğin sevimliliği de ortama renk kattı. Sınavı başarıyla tamamlayan Soyutürk, yaptığı bu işin resmi olarak artık meslek kabul edilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. 

“Sınavımızı tek adayla yaptık”

İlk defa evcil hayvan kuaförlüğü sınavını yaptıklarını belirten öğretmenlerden Okşan Saylağ Atıcı, “Adayımız cinsine uygun bir şekilde köpeğin tıraşını yaptı, sınavımız 3 saat sürdü. Genel bakımını gerçekleştirdi ve kesimini, kulak temizliğini ve tırnak bakımını yaptı. Alanında yeterli olduğu kararlaştırıldı. Tek sınav tek adayla yapılmış oldu. Bu meslek ile ilgili çalışmak isteyen adaylarımız varsa, gerekli bilgiyi söz konusu mesleki eğitim merkezlerinden alarak sınavlarımıza başvuru gerçekleştirebilirler. Herkes belgeli bir şekilde çalışmış olur. Belgesiz yapıldığında hatalı kesimler olabiliyor ve bu da zarar verilebiliyor. Tüm cinslerin kendilerine göre bir tıraşı var. Uzman çalışanlarımız bunu bildikleri için daha iyi yapıyorlar. Bu sebeple herkesin kendi alanında uzmanlaşması lazım" sözlerini kullandı. 

“Belgeye sahip olmak bizi mutlu ediyor”

Başarıyla sınavdan geçen Mete Soyutürk "Veteriner teknikeriyim ve pet kuaförüyüm. Bizler için umut verici. Çünkü bize, artık mesleğimizin tanındığını belirttiler. Gerçekten mutluluk verici. Biz de ilk sınavımızı tamamladık. Denetimimiz gerçekleştirildi ve sınavımızı yaptık. Köpeğimiz 'pomeranian', menşei Polonya ve Almanya, çift katmanlı bir tüyü bulunuyor ve 28 santimetreye uzayabiliyor. 1.5 - 3 kilo aralığında değişebiliyor. Makine tıraşı yapılmaması gereken ırklardan biri de 'pom' denilen köpeklerimizdir. Öncelikle biz köpeğimizi yıkıyoruz, ardından kurutma, göz temizliği, kulak temizliği, tırnak kesimi, ağız bakımı ve pedikür, genital bölge temizliğini yapıyoruz. 3 saat süremiz var. Onları strese sokmak istemiyoruz, genelde makas tıraşı 3 saat boyunca devam ediyor. Kedi köpek haricinde tavşan tıraş ettik. Kedi köpekten genelde vakit bulamıyoruz, teklifleri değerlendiremiyoruz. Ucu açık bir meslek, öğrenmeye ve yenilikleri devamlı olarak takip etmek lazım. Bir de köpeğimizin tüy yapısı, anatomisi hakkında bilgi sahibi olmamız lazım. Her makas tutan kişi, 'pet kuaförü olabilirim' gibi bir düşünceye yönelmemeli. Zor bir meslek fakat en eğlencelilerden biri. Artık devletimiz ustalık, kalfalık, usta öğreticilik alanlarını bizlere açtı. İşte biz de sırasıyla ustalık, kalfalık, usta öğreticilik belgeleri için sınavlar yapıyoruz. Yasal bir biçimde artık belgemiz olacağı için oldukça mutluyuz" sözlerini kullandı. 

“Bu hizmet meslek olarak gerçekleştirilmeli” 

Sınavda tüy bakımı ve kesimi yapılan Sushi isimli köpeğin sahibi Fadime Doğan, ”Sushi’yi bir başkasına emanet etmek oldukça zordu. Bütün işlemler yapılırken Mete Bey’i burada izledim. Fakat gördüm ki Mete bey işini gerçekten çok seviyor. Böyle bir iş, zaten meslek olarak yapılmalı. Maalesef daha önce kötü anılarım oldu. Her insan kendi işini yapmalı" yorumunu yaptı.

Yorumlar (0)