Bu köyün öyle bir özelliği var ki...

Yer altı su kaynaklarının neredeyse kuruduğu İç Anadolu Bölgesi'nde, Sivas'a bağlı Tekke köyünde hemen her taşın altından su çıkıyor.

YAŞAM 09.04.2022, 18:17
Bu köyün öyle bir özelliği var ki...

MGM'den (Meteoroloji Genel Müdürlüğü) alınan veriler doğrultusunda, ülkede yer altı su kaynaklarında önemli oranda kuraklık endişesi mevcut. Meteoroloji'nin geçtiğimiz sene yayımladığı kuraklık haritasında Sivas kenti şiddetli kuraklığın gözlendiği bölgeler arasında yer alıyor. 

Suyla birlikte balık da geliyor

Kentteki yer altı su kaynaklarında önemli kayıplar görülürken, Kangal ilçesindeki Tekke köyünde adeta her yerden su fışkırıyor. Köydeki meskenlerin temelinden dahi su çıkıyor. Yer altı kaynaklarından gelen selenyumlu su ile sık sık sazangiller ailesinden olan, bölgede 'doktor balıklar' olarak da bilinen balıklar da yeryüzüne çıkıyor. Tekke köyü, yer altından gelen suyla birlikte bambaşka bir güzelliğe kavuşurken, sahip olduğu yer altı su kaynakları ve etrafında oluşan bitki örtüsü ile boş vakitlerini doğa ile baş başa geçirmek isteyenlere ev sahipliği yapıyor.

"'Su teresi' bitkisi yalnızca bu köyde yetişiyor"

Muhtar Haydar Ülger, köyün her yanından su çıktığını dile getirerek, “Bu olay ilkbahar mevsiminde artıyor, sonbahara doğru azalıyor. Bu eşsiz güzelliği korumamız gerekiyor. Bunun için herkesten yardım bekliyorum. Buraya piknik yapmak için gelenler oluyor. Onlardan ricamız ise etrafa çöp atmamaları. Burada çıkan suyla oluşan 'su teresi' yalnızca bu bölgede yetişiyor. İlçemizde bu bitkiyi yemeyen yoktur. Şifalı olduğunu öne sürenler de var. Su tamamen yer altı kaynaklarından geliyor ve içilebilir vaziyette. Zaman zaman balıklar da yeryüzüne çıkabiliyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)