Bu bitkiyi koparan yandı

Antalya kumsallarında yetişen ve endemik bitki olan kum zambaklarını koparmanın 80 bin ila 220 bin lira arasında değişen cezası olduğu belirtildi.

YAŞAM 14.09.2022, 18:48
Bu bitkiyi koparan yandı

Gazipaşa ilçesindeki Selinus, Kahyalar ve Koru mahallelerindeki kumsallarda yetişen ve endemik bitkiler arasında bulunan kum zambakları, gören herkesi kendine hayran bırakıyor.

80-220 bin lira cezai işlem uygulanıyor

Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan bitki eylül ayıyla birlikte çiçek açmaya başladı. Çevre Koruma Kanunu kapsamında, endemik türdeki bitkinin çiçeğini koparmanın cezası 80 bin ila 120 bin lira arasında değişiklik gösteriyor. Bitkiyi kökünden sökmenin ise 180 bin ila 220 bin lira arasında cezası bulunuyor.

"Lütfen doğayı koruyalım"

Çevreciler, Koru Mahallesi'ndeki kumsalda açan kum zambaklarını bizzat yerinde inceledi. Bitkileri koruma altına alan gönüllüler, ilçe halkına, nesli tükenme tehlikesi altında olan kum zambaklarını koruma yönünde çağrıda bulundu. Bütün halkı kum zambaklarını korumaya çağıran Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Güldane Şahin, “Eşsiz bir kokusu var. Bir kez koklasanız dahi bir daha unutmanız asla mümkün değil. Sakın koparmasınlar. Çiçeğe zarar verenlere 80-120 bin lira, kökünden sökenlere ise 180-220 bin lira ceza veriliyor. Lütfen doğayı koruyalım." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)