Bu bitki doğada kendiliğinden yetişiyor! Hataylı girişimciye milyonlar kazandırdı

Hataylı girişimci Müslüm Avar, doğada serbest yetişen meyan kökünü toplayıp kurduğu fabrikada işliyor. Çubuk ve çay haline getirip sattığı otlar sayesinde milyonlar kazanıyor. 

YAŞAM 17.03.2021, 11:42 17.03.2021, 17:57
Bu bitki doğada kendiliğinden yetişiyor! Hataylı girişimciye milyonlar kazandırdı

Hatay'ın Altınözü ilçesinde ikamet eden Müslüm Avar, girişimci olarak hem ülke içinde hem de yurt dışında adından söz ettiriyor.

Doğada kendi kendine yetişen meyan köklerini toplayan ve bunları işleyip satan Avar, umduğundan bile çok kazandığını aktarıyor. 

Meyan köklerini yurt dışına ihraç ediyor

Meyan köklerinin kendisi için çok iyi bir geçim kaynağı olduğunu belirten Avar, otu hem kendi topluyor hem de toplatıyor. 2000 senesinde kurduğu meyan kökü işleme fabrikasına bazen yetiştiremeyip dışardan hazır olarak meyan kökü satın aldığı bile oluyor. 

45 yaşındaki Avar, yaklaşık 21 yıldır meyan kökünü kurduğu fabrikada çubuğa ve çaya dönüştürüp sonrasında yurt içindeki ve yurt dışındaki pazarlarda satıyor. 10 yıldır dışarıya, Mısır, ABD, Ürdün, Dubai ve Çin'e satış yaptığını belirten girişimci daha fazla üretip satmak için daha çok çalışıyor. 

Hatay'daki milyoner girişimci 

Hatay'daki milyoner girişimci olarak adından söz ettiren Avar, babasının ve dedesinin de geçimini meyan kökünden sağladığını beliriyor ve ekliyor: "Ailemizin meyan kökü ile geçimi 1920'li senelere dayanıyor. Dedem, meyan köklerini toplar ve sırtında taşıyarak İskenderun'a kadar gidip orada satarmış. Meyan kökü satıcılığı bizim aile mesleğimiz. Bu işi dedemden babam aldı. Babamla ben de 'bu işi nasıl geliştirebiliriz' çabası güttük."

Ardından devam ediyor: "10 yıl kadar önce fabrikamızı kurduk ve ilk olarak meyan kökünden çay ürettik. Ardından bu çayı poşetler içerisine koyarak sıcak veya soğuk demlenmeye hazır hale getirdik. Çay hakkındaki dönütler oldukça güzeldi. Bu faydalı ürünün talebi arttıkça biz de daha çok üretmeye ve pazarlamaya başladık."

Hatay'dan Amerika'ya

Önce poşet çayların sonra da çubukların yurt dışına satıldığını belirten Avar, çayların genellikle Arap ülkelerine gittiğini ve Arapların bunu şerbet olarak tükettiğini belirtiyor. Çubuk ürünleri ise genellikle Avrupa, Çin ve Amerika'ya satılıyor. 

Yılda 225 ton meyan kökü işleniyor

Yılda 225 ton meyan kökünü işlediklerini belirten girişimci, bu miktarının 200 ton kadarının çay, kalanının ise çubuk olduğunu aktardı.

Yorumlar (0)