Boşanmaların seyri değişiyor: Kadınlar erkeklere nafaka ödemeye başlıyor 

Diyarbakır’da 50 senelik evli çiftin boşanma davasında mahkeme, çocuklarıyla yaşayan 78 yaşındaki kadının eski kocasına yoksulluk nafakası vermesine karar verdi. 

YAŞAM 30.01.2022, 11:24
Boşanmaların seyri değişiyor: Kadınlar erkeklere nafaka ödemeye başlıyor 

Boşanma davalarının pek çoğu, erkeklerin eski eşlerine nafaka ödemesi kararıyla sonlanır. Ancak Diyarbakır’da görülen bir boşanma davasında bunun tam tersi yaşandı. Erkeklerin de evlilik ve boşanma sürecinde mağdur olabileceğini aktaran mahkeme, kadının eski kocasına nafaka ödemesine karar verdi. 



78 yaşındaki kadın, nafaka ödeyecek 

Diyarbakır’da yaşayan ve 50 senelik evli olan çift, boşanmaya karar verdi. Bir süre önce evini ve eşini terk ederek çocuklarıyla yaşamaya başlayan 78 yaşındaki kadına karşın koca, mağdur olduğunu ve maddi gelirinin bulunmadığını iddia etti. Bunun üzerine eski karısına nafaka davası açıldı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, emsal niteliğinde bir karara imza attı. 

Kadının maddi durumunun erkekten daha iyi olduğunu ve bu sebeple kadının her ay eski eşine 300 TL nafaka ödemesi gerektiğini ifade eden mahkeme emrine karşı kadının avukatı itiraz etti. Ancak İstinaf talebi, reddedildi. 



“Nafakayı illa kadın alacak değil” 

Bir televizyon programına konuşan Avukat Mehmet Bülent Deniz ise konu hakkında şunları aktardı: “Nafaka ödemek konusunda illa erkek kadına nafaka ödeyecek diye bir kanun yok. Aile mahkemesi hakimi, sorumluluklarını yerine getirmeyen kadının, boşanma davasından sonra sorumluluğunu yerine getirmesi için karar verebilir. Kadınlar da boşandıkları kocalarına nafaka ödeyebilir. Yasanın 175’inci maddesi gereğince bu mümkündür. Maddi olarak zorlanan taraf, karşı taraftan nafaka talep edebilir. Bu davada ise erkeğin herhangi bir geliri yok. Boşanan kadının maddi imkanları ise çok daha fazla.” 

Yorumlar (0)