Boşanma süreci, her yaş grubunda farklı etki gösteriyor 

Çocukların ve gençlerin farklı yaş gruplarına göre farklı tepkiler verdiği anne-babanın boşanma süreci, psikiyatristler tarafından sağlıklı şekilde atlatılabiliyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doçent Doktor Neslim Güvendeğer Doksat, boşanma süreci ve çocuk-ergen psikoloji hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

YAŞAM 04.05.2021, 15:57 05.05.2021, 13:14
Boşanma süreci, her yaş grubunda farklı etki gösteriyor 

Psikoloji bölümünde öğretim görevliliği görevini yürüten Doçent Doktor Neslim Güvendeğer Doksat, çocuk-ergen psikoloji ve boşanmaların bu grup üzerindeki etkisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Her yaş grubundan çocuğun ve gencin boşanma durumuna farklı tepki verdiğini belirten Doktor Doksat, boşanma sürecinde ailelerin yaş grubunun gerekliliğine göre davranması gerektiğini söyledi.

0-3 yaş arası henüz idrak edemiyor

Doçent Doktor Doksat, 0-3 yaş grubundaki çocukların boşanma durumunu henüz idrak edemedikleri fakat hem anne hem de babadaki gerginliği ve mutsuzluğu hissettiklerini belirtiyor: “Bu yaş grubu, ayrı kaldıkları anne ya da babanın eksikliğini büyük oranda hisseder. Bu durum, çocukların da huzursuz ve üzgün olmasına sebep olur. Yemek ve uyku düzenleri aksayabilir.”



4-6 yaş arası “ayrılık” teması üzerinde duruyor

“4 ile 6 yaş arasındaki çocuklar, boşanma durumunun hukuksal bir süreç olmadığını fakat ayrılığın olduğunu anlayabiliyor. Bu çocuklar, ayrı kalma durumuna şiddetle karşı çıkıyor. Çeşitli küslükler, oyunlar ile ayrılığın son bulması için çabalıyorlar. Bu gruptaki huzursuzluk ve sıkıntı oranı daha fazla oluyor.”

7-10 yaş arası arkadaşlarına karşı saldırganlaşıyor

“7-10 yaş arasındaki çocuklar, boşanmanın hem manevi hem de hukuki boyutunu anlayabiliyor. Çoğu, bu durumu başta kabullenmek istemese de sonrasında anlayış gösterebiliyor. Fakat bazı çocuklar, ailelerine karşı anlayışlı olsalar da arkadaş grubu içinde hırçınlaşabiliyor. Dönem dönem söz dinlememe, başına buyruk davranma gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Okula gitmek istememe ya da gitse bile derslerde öğretmene karşı gelme gibi durumlar söz konusu olabilir.”



11-16 yaş arası süreci zor atlatıyor

“11-16 yaş arası çocuklar, evde yaşanan huzursuz ortamın ve sessiz kavgaların farkında oluyor. Bu çocuk, iki tarafı da dinleyerek ya da sadece birine odaklanarak taraf seçiyor. Boşanma taraftarı olmasalar da ilişkide yıpranan tarafı görüp boşanmaya rıza gösteriyorlar. Çocuk, tarafını tutmadığı ebeveyne karşı saldırgan ve isyankarca davranıyor. Güçsüz gördüğü ebeveynine karşı ise bağlanıyor. Ailenin maddi durumuna göre bu yaş grubunda ‘maddiyata göre mevcut durumu kullanma’ görülebiliyor. Çocuk, akranlarıyla daha fazla vakit geçirebilir. Bu durum, kontrol edilmediğinde sigara ve alkol hatta uyuşturucu kullanımına kadar uzanabilir. Bu sebeple çocuğun arkadaşlık ilişkileri uzaktan kontrol edilmelidir.”

Boşanma sürecinin kolay atlatılması için tavsiyeler

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doksat, boşanma sürecinin hem anne-baba hem de çocuklar açısından sorunsuz atlatılması için şu tavsiyelerde bulunuyor: 

  • Boşanma davası açılmadan önce anne-baba bir süre ayrı yaşamalı ve ilişki gözden geçirilmelidir. Bu süreç, durumu anlayabilecek yaş grubundaki çocuğa, ‘ilişkimizi gözden geçiriyoruz ve ona bir şans veriyoruz’ şeklinde açıklanmalıdır.  
  • Ebeveynler, sorunları için çocuğu arada bırakmamalı, çocuklar üzerinden birbirlerine mesaj iletmemeli ve sorunlar için çocuğu hakim ilan etmemelidir. 
  • Ayrı yaşanmaya başlanan dönemden itibaren anne-çocuk ve baba-çocuk saatleri düzenlenmeli ve bu şekilde çocuk ile olan ilişkinin etkilenmeyeceği belirtilmelidir. 
  • Boşanma davasının açıldığı andan itibaren süreç, sonrası, yaşanacak değişiklikler çocuk ile şeffaf şekilde paylaşılmalıdır. 
  • Ebeveynler, birbirlerini çocuklara karşı kötülememelidir. Ebeveynlerin yaptıkları hatalar, çocuğa aktarılmamalıdır. Anne-baba arasındaki iletişim medeni şekilde devam edebilir. 

  • Boşanma sürecinin başlaması ile birlikte çocuk, birlikte yaşamadığı ebeveynini düzenli aralıklarla görmelidir. 
  • Boşanma sürecinde ve sonrasında, çocuk ile diğer ebeveyn hakkında bilgi alışverişi yapılmamalıdır. 
  • Çocuğun giderleri ve bakımı, iki ebeveyn tarafından eşit olarak sağlanmalıdır. 
  • Ebeveyn otoritesinin kaybedilmemesi bu dönemde oldukça önemlidir. 
  • Çocuğun akademik ve sosyal başarısı ve çevresi, alışkanlıkları, ev içi yaşamı gibi durumlar yakından ama çocuğun rahatsız olmayacağı şekilde uzaktan kontrol edilmelidir. 
  • Yaşanan sorunlar, bir psikolog yardımıyla çözüme kavuşturulmalıdır. 
Yorumlar (0)