Boşandım, mallar kimin?

Boşanma sonrasında mal paylaşımıyla ilgili merak edilenleri ayrıntılarıyla inceledik.

YAŞAM 04.10.2019, 11:26 04.10.2019, 12:07
Boşandım, mallar kimin?

Türk Medeni Kanunu evlenecek eşlere malvarlığı ile alakalı seçimlik haklar sunmuştur. Bu haklar doğrultusunda eşler boşanma gerçekleştiğinde katlanacakları sonuçları baştan belirlemiş olacaklardır. Evlilik gerçekleşmeden önce bu anlaşmayı yapabilecekleri gibi evlilik gerçekleştikten sonra da eşler sözleşme yapabilirler. Evlilik genel anlamda insanların duyguları ile karar verdikleri ve güven duygusu ile hareket ettikleri bir kurum olduğu için uygulamada eşlerin sözleşme yaptığı çok az rastlanır bir durumdur.

Mallara katılma rejimi nedir?

Genellikle eşler kanunca belirlenen edinilmiş mallara katılma rejimine tabi kalmaktadırlar. Kanun evliliğin manevi olarak ortak bir başlangıcı nasıl kabul ediyorsa aynı şekilde maddi bir ortaklığında başladığını kabul etmektedir. Bu ortaklık ana düşünce olarak evliliğin başladığı imza ile birlikte aile birliğinin iki ortaklı bir şirket gibi tüm malvarlığı artışında eşleri ortak kabul etmiştir. Tabi ki istisnai durumlar olmakla birlikte genel anlamda tüm edinilen malları kanun kapsamaktadır. Kanunun çıkış tarihi dikkate alınırsa eğer, kadınların evlilik sonucunda uğradıkları mağduriyetin giderilmesi amaçlanmıştır. Kanunun ana hatları ile amacına ulaştığını söyleyebiliriz. Kanunun kötü niyetli uygulamalarıyla karşılaşılsa da eşlerin evlilik sonucunda mağduriyetini giderdiği görülmektedir.

Kanun değişikliği olacak mı?

Kanunun tüm mallardan ortaklığı ilkesi günümüzde bazı kesimler tarafından kabul edilmek istenmemekte sonucunda da yüksek gelirli tarafın mal kaçırmaya yöneldiği görülmektedir. Mahkemelere baktığımızda da davalarda mal kaçırma iddiasının hızla arttığını görmekteyiz. Özellikle erkek eşlerin aile dışında mal edindiği sıkça karşımıza çıkmaktadır.  Bu nedenle nafaka konusunda olduğu gibi mal rejimi konusu ile de alakalı hukuk camiasında yeni fikirler ortaya atılmaya başlanılmıştır. Eşlerin evlilik öncesi sözleşmeye yönlendirilmesi hatta zorunlu tutulması gündeme gelmektedir. Böylece boşanma aşamasında çok daha hızlı ve daha az yıpratıcı bir sürecin geçeceği öngörülmektedir. Tabi ki Türk halkının gelenekleri ve töresi düşünüldüğünde evliliğin kutsallığına aykırı olduğu görüşü halen ağır basmaktadır.

Avukatlara en çok hangi sorular soruluyor?

Genel anlamda avukatlara sorulan soruları kısaca cevaplarsak; tüm mallar mı ortak? Evet tüm mallar ortak, Ne zamandan itibaren yarısı diğer eşin? Evlilik için imza attığınız andan itibaren, Malların parasını ailem verdi yine mi? Evet yine ortak, eşim hiç para kazanmadı hep ben kazandım bunu öne sürebilir miyiz? Hayır, yine ortaksınız, tüm malları evlilik öncesi malları satarak aldık bunu kanıtlayabilir miyiz? Hayır, evlilik birliği içinde dinildiği için sonuç değişmeyecektir ve en çok sorulan soru ben mallarımı şimdi satarsam kurtarabilir miyim? Evlendikten sonra edindiğim miras mallar da mı ortak? Evet. Evlilik sonrası miras yoluyla taraflardan birinin edindiği mallar, ortak mal rejimine tabidir. Son bir yıl içerisinde satılan tüm malları mahkeme iptal etmektedir ancak daha önce satılan mallar için ancak iddiada bulunan eşin kanıtlaması gerekmektedir.

Kanun ve kararlar dikkatlice incelendiğinde evlilik için karar veren çiftlerin aynı zamanda da bir maddi ortaklığa başladığını bilerek bu bilinçle karar vermesi gerekmektedir.

Av. Erhan Koçak/ habernediyor.com

Yorumlar (0)