Bitcoin'in kimsenin tanımadığı mucidi: Satoshi Nakamoto

Yıllardır gerçek kimliğini saklayan ve bir anda hiç var olmamışcasına ortadan yok olan Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto'yu inceledik.

YAŞAM 01.11.2019, 15:40 04.11.2019, 16:46
Bitcoin'in kimsenin tanımadığı mucidi: Satoshi Nakamoto

Kendine Satoshi Nakamoto diyen kişi, son 10 yıldır gizemini koruyor ve bütün dünyanın ilgisini üzerinde topluyor. Satoshi, 2009 yılında Bitcoin'i piyasaya sürdü ve bitcointalk.org adlı bir forum sitesi oluşturarak bu işe meraklı olanlarla konuşup onlarla fikir alışverişi yaptı.

Olayın tuhaf yanı ise Satoshi Nakamoto, birçok insanla konuşup fikir alışverişi yapmış olmasına rağmen kimse onun gerçek kimliğini ve nasıl göründüğünü bilmiyor. Konuştuğu insanlarla sadece online olarak ve asla kimliğini deşifre etmeden iletişim kuruyor. Belli bir süre sonra da Bitcoin’e olan ilgi artıyor ve yavaş yavaş yayılmaya başlıyor.

Peşine CIA takılıyor

Her şey istediği bir şekilde ilerlerken birden bütün dengeler değişiyor ve Satoshi Nakamoto’yu sinirlendirecek bir olay oluyor. O dönemde büyük ses getiren ve CIA’in gizli belgelerini yayınlayan w.org sitesi, bütün banka hesapları bloke edildiği için Bitcoin ile bağış kabul edeceğini söylüyor.

Bu olayın sonucunda pek adı duyulmayan ama daha sonra başarılı olucağı tahmin edilen Bitcoin, bir anda dünyanın en çok konuşulan konusu haline geliyor. Elbette wikileaks’in kurucusu Julian Assange’i yakalamaya uğraşan CIA, birden Satoshi Nakamoto’yu da radarına alıyor ve araştırmaya başlıyor. Daha sonra Satoshi şöyle diyor: éBaşka bir kaynaktan olsaydı ilgi çekmek hoşuma gidebilirdi. Ancak, Wikileaks arı kovanına çomak soktu ve şimdi bütün arılar bize doğru hareket ediyor.” İşte bitcointalk forumunda halen durmakta olan 11 aralık 2010 tarihli bu post Satoshi Nakamoto'nun son postu oluyor.

Bir anda ortalıktan yok oldu

Daha sonra Nakamoto, Bitcoin kodlama sistemine giriş için gereken bütün şifreleri ve web sitelerinin yönetimlerini, beraber kod yazdığı arkadaşlarına ulaştırıp ortadan kayboluyor. O günden beri kimse ondan bir haber almadı. Tuhan olan diğer şey ise ona ait olduğundan yüzde yüz emin olunan 1 milyon Bitcoin (yaklaşık 10 milyar dolar) bulunan banka hesaplarında herhangi bir hareket yok ve öylece olduğu gibi duruyor.  Gerçek kimliğini bulmak için çok derin araştırmalar yapılıyor. Dil bilimciler yazdıkları yazıları inceleyerek karakteristiklerini internet üzerinde arayarak belirli kişileri saptadılarsa da kesin bir kanaat getiremiyorlar.

Hal Finney

Bitcointalk sitesinde Satoshi ile Bitcoin'i geliştirenlerden biri olan Hal Finney bir de Satoshi’nin  ilk Bitcoin transferini gerçekleştirdiği insan. Kendisi ile yapılan bir röportajda Finney, Satoshi ile yaptığı mail yazışmalarını gösteriyor ve  maillerdeki yazı tipi inceleyen uzmanlar, maillerin orijinal olarak Satoshi tarafından yazılmış olduğunu ve finney'in yazısından farklı olduğunu tespit ediyor. Ancak bir süre daha en güçlü adaylardan biri olarak kaldı.

ALS  hastalığı sebebiyle 2014 yılında hayatını kaybeden finney'in kendi talebi doğrultusunda bedeni Alcor Life Extension Foundation tarafından ileride teknoloji geliştiğinde tekrar diriltilmek üzere donduruluyor.

Nick Szabo

Bitcoin'in adı bile bilinmezken Bitgold isimli benzer bir proje için uğraşıyor ancak piyasaya sürmüyor. Kendisi de Bircoin’i geliştiren grubun içine giriyor. Ayrıca dil bilimciler, yazıları karşılaştırdığında Szabo ile Satoshi arasında büyük benzerlikler tespit ediyor hatta direkt o Szabo’nun Satoshi olduğunu söylüyorlar. 

Dorian Nakamoto

Tam adı Dorian Satoshi Nakamoto olan bu yaşlı adam, isim benzerliğinden dolayı gündeme geliyor. Ancak kendisinin Bitcoin ile uzaktan yakından bir  alakası olmadığını ve artık bu durumdan çok rahatsız olduğunu dile getiriyor. Kendisinin Hal Finney'in iki alt sokağında yaşaması da tesadüf müdür değil midir bilinmiyor.
 

Yorumlar (0)