Birbirinden lezzetli kış meyveleri ve faydaları!

Kış aylarının en faydalı ve en çok tüketilen meyveleri içerdikleri vitamin ve minerallerle önemli birer şifa kaynağı haline geliyor, sofralarımızı süslendiriyor.

YAŞAM 04.01.2020, 12:50
Birbirinden lezzetli kış meyveleri ve faydaları!

Kış aylarının vazgeçilmez meyveleri içerdikleri birçok vitamin ve mineral sayesinde birçok hastalığa karşı koruyor,  enerji veriyor, zinde tutuyor ve adeta birer ilaç haline geliyorlar. Peki, kışın gözdesi meyveler hangileri? Kış meyvelerinin faydaları nelerdir? Cevabı haberimizde…

Ayva

Bol vitaminli ayva çiğ haliyle tüketilebilirken, kırmızı ve beyaz et yemeklerinin lezzetine lezzet katarak da tüketilebiliyor. Sert dokulu yapısı sıcak suyla buluştuğunda yumuşayarak daha kolay bir şekilde yenilebiliyor. Ayvanın reçeli, tatlısı ve meyve suyu da yapılıyor. Bazı yörelerde ise ayva tanelere bölünerek aşureye de eklenebiliyor. A, B ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum açısından zengin ve yüksek lif oranlı ayva kış soğuklarının hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.

Mandalina

Kışın vazgeçilmezi mandalina tam bir C vitamini deposu. Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı mücadelede en etkili meyvelerden biri olan mandalina ile vücuttaki virüs ve mikroplara karşı hızlıca koruma ve direnme sağlayarak kısa sürede sağlığa kavuşturuyor.

Portakal

C vitamini zenginliği sayesinde soğuğa karşı korumasıyla bilinen portakal; A, B1, B2, P vitaminleriyle kalbi korur, vücuda zindelik verir. Taze olarak tüketildiğinde ise selülit soruna güçlü bir çözüm olur. Portakal, güne enerjik başlamayı sağlarken cildi güzelleştirir.

Elma

Elma tokluk hissi vermesinin yanında lif oranıyla bağırsakları güçlü bir şekilde çalıştıran meyvedir. Antioksidan özellikleriyle toksinlerden arındırır, E vitamini ile cildi besler, C vitamini ile de bağışıklık sistemini güçlendirir. Uzmanlar, kansere karşı koruma özelliğinden dolayı her gün 1 adet elma tüketilmesini tavsiye ediyor.

Nar

Bir başka kış meyvesi olan nar, birçok antioksidan maddeyi içinde barındırarak vücudu toksinlerden arındırıyor. Bağırsakları koruyor ve aktif şekilde çalıştırıyor, kanı sulandırıyor. Narın suyu ise kilo vermek isteyenler için güçlü bir diyet içeceği olarak karşımıza çıkıyor.

Kivi

Kivinin kışın olgunlaştığı ve lezzetinin arttığı bilinmektedir. Soğuk günlerde hastalıklara yakalanma riskinizi minimize eder. Kanser hücrelerine karşı güçlü bir koruyucu olan kivi, C vitamini bakımından birçok meyveden daha yüksek orana sahip.

Greyfurt

Kasım ayından Şubat ayına kadarki süreçte taze olarak bulunabilen greyfurt, hücre onarımını hızlandırıyor, birçok hastalıktan hızlı bir şekilde kurtarıyor. Bu özelliği sayesinde yaraları iyileştirme konusunda oldukça başarılı bir meyve olarak karşımıza çıkıyor. Greyfurt meyvesi çiğ olarak tüketebilirken kabuklarından reçel yapabiliyor.

Trabzon Hurması "Cennet Hurması"

Dışı domatesi andıran Trabzon hurması ya da cennet elması bilinen ve bir hurma türü olan meyve, kalp ve damar hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Bol A, C ve E vitaminli meyveler vücut direncini artırırken kansızlığı da önlüyor.

Kestane

Kış deyince akla gelen bir meyvede kestane. Kestane stresle baş etmede güçlü, hücre yenilenmesini sağlayan, mide hastalıklarına iyi gelen bir meyve. Bu özelliği ile kış günlerinde sıkça tercih ediliyor. Sobada, fırında, haşlayarak ve tatlısını yaparak tüketilebiliyor. Kestane, kemik ve kas sistemi için önemli bir madde olan selenyum miktarı bakımından yüksek bir meyvedir.

Armut

Soğuk günlerde sizi hastalıklardan korumak için etkili diğer bir güçlü meyve ise armudun birçok farklı çeşidi var ve lif kaynağı yüksek olan besinler arasında yer alıyor. Midede hazımsızlık, yanma ya da bulantı hissettiğiniz durumlarda bir adet armut sorununuza şifa olacaktır. Kabızlık şikâyetlerinde düzenli olarak armut tüketmek de iyi gelecektir. Armut çocuk ve bebeklerin gelişim dönemlerinde mamaların içerisine eklenip, gelişimlerine büyük katkı sağlanabilir.

Yorumlar (0)