Bir zamanlar kayıkların yüzdüğü Kızılırmak kuruyor: Adacıklar ortaya çıktı 

1355 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak’ta su seviyesi alarm veriyor. Suların çekilmesiyle birlikte nehirde adacıklar ortaya çıktı. Vatandaş ise oldukça endişeli. 

YAŞAM 17.11.2021, 17:46
Bir zamanlar kayıkların yüzdüğü Kızılırmak kuruyor: Adacıklar ortaya çıktı 

İç Anadolu’nun en doğusundaki il olan Sivas’ın İmranlı ilçesinin Kızıldağ yamaçlarından doğan; Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun’dan geçerek Karadeniz’e dökülen Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak, kuruyor. 1355 kilometre uzunluğundaki nehir yatağında su seviyesinin gözle görülür derecede düşmesiyle birlikte nehrin Kırıkkale Yahşihan ilçesindeki bölümünde adacıklar ortaya çıkmaya başladı. Suyun çekildiği nehir, drone ile görüntülendi. 



“Çocukluğumda coşkulu coşkulu akardı” 

Bölgede yaşayan emekli öğretmen Mustafa Durmuş, çocukluğunun Kızılırmak’ını şu cümlelerle anlatıyor: “Bu nehir, çocukluğumda coşkulu coşkulu akardı. Su seviyesi oldukça yüksekti. Bilinçsiz sulama ve iklim değişikliği sebebiyle su seviyesi büyük oranda düştü. Sivas’tan doğan ve büyük bir yay çizerek Karadeniz’e dökülen nehir yanında insanlar bir zamanlar piknik yaparlardı. Oldukça güzel bir manzara vardı ve içinde güzel balıklar olurdu.” 



“Bir zamanlar burada kayıklar yüzerdi” 

Durmuş: “Bazı zamanlar bu nehirde kayıklar yüzerdi. Şimdi debi iyice azaldı. Irmağın yalnız verimliliği değil hacmi de düştü. Kızılırmak artık çok acıklı bir durumda. Bizim çocukluğumuzda yediğimiz lezzetli balıklar artık yok. Eskiden sazanlar vardı ve çok lezzetliydi. Artık yoklar. Su da çok kirlendi. Eskiden ayna gibi olan su artık görünmüyor. O güzel doğal akışı olan ırmak gitti, yerine şu anki hali geldi. Akıntı bile oluşmuyor artık. Neredeyse bir gölete dönmüş. Bu durumu görmek beni fazlasıyla üzdü. Kızılırmak daha iyi günler görmeli. Kirletmemeli ve beslemeliyiz. Bu adacıklar daha önce hiç çıkmamıştı. Doğa bizden resmen intikam alıyor.” 

Yorumlar (0)