Bir odaya sığan koca bir mahalle

Ülkemizde pek bilinmeyen 'diorama' sanatı günbegün yeni tutkunlarını ortaya çıkarıyor. Kocaeli'ne bağlı Çayırova ilçesinde ikamet eden İsmail Kuş, evinin olanakları ölçüsünde, kendi yaptığı maket evleri sergiliyor.

YAŞAM 04.12.2022, 19:57
Bir odaya sığan koca bir mahalle

Kocaeli’ne bağlı Çayırova ilçesinde ikamet eden ve esnaflık yaparak ekmeğini kazanan Kuş, ülkemizde çok az bilinen diorama sanatını hobi olarak yapıyor.

Gerçeğiyle ayırt edilemiyor

Bir arkadaşının maket yapmak için kendisinden ahşap istemesiyle birlikte diorama sanatıyla ilgilenmeye başladığını belirten Kuş, yaşam kesitlerini üç boyutlu sahne biçiminde yansıtan sanatında, eski İstanbul binalarının dış ve içini küçük boyutları haricinde gerçeğinden ayırt edilemeyecek oranda gözler önüne seriyor.

"Binalara farklı bir gözle bakıyorum"

Her bir eserin farklı zamanlarda tamamlandığını ifade eden Kuş, "Eserlerimde bütün detayları ortaya koymaya çalışıyorum. Bu yüzden de dört katlı ve altında dükkan bulunan bir eseri bitirebilmek için dört ayımı ayırıyorum. Artık yolda yürüdüğümde binalara farklı bir gözle bakıyorum, bütün ayrıntılarını ezberlemeye çabalıyorum. Hatta çöplerin nasıl durduğuna dahi bakıyorum." diye konuştu. 

"Kendi hayal dünyamı yansıtmayı tercih ediyorum"

Basın mensuplarının "Sipariş alıyor musunuz?" şeklinde sorusuna ise Kuş, "Satış yapmıyorum. Satarsam kırılmalarından, atılmalarından korkuyorum. Sipariş alırsam süre olarak kısıtlanacağım, bunu hiç istemiyorum. Ayrıca sipariş alınca müşterinin istediğini yapmak mecburiyetinde kalırım. Kendi hayal dünyamı yansıtmayı tercih ediyorum. Bu ürünleri satmaktansa sonraki jenerasyonlara miras kalmasını tercih ederim." yanıtını verdi.

"Müze kurmak istiyorum"

Faaliyetlerini evinin bir odasında kurduğu atölyesinde yapan Kuş, ilerleyen dönem için müze kurmak istediğini söyleyerek "Eserlerimi çoğaltmak ve bir müze kurmak istiyorum." dedi. 

Yorumlar (0)