Bir göl daha otlak oldu

Yağışların çok düşük olduğu senelerdeki gibi bu sene de kuraklık sebebiyle kurumaya yüz tutan Antalya'ya bağlı Elmalı ilçesindeki 850 hektar büyüklüğündeki Avlan Gölü'nün tabanında çobanlar çadır kuruyor ve sürülerini otlatıyor.

YAŞAM 23.08.2023, 18:20 Koray
Bir göl daha otlak oldu

Karamık ve Göltarla mahalleleri hududunda yer alan Avlan Gölü, yaz mevsimindeki kuraklıktan önemli oranda etkilendi. Kıraç bir araziyi anımsatan gölde çok az miktarda su kaldı.

Göçmen kuşların uğrak yeri olan Avlan'ın "Göle girmek yasak ve tehlikelidir." tabelalarının olduğu kısmında ise hiç su kalmadı.

Bölgeye gelen çobanlar, evvelleri suyla dolu olan göl tabanında çadırlarını kuruyor ve hayvanlarını otlatıyor.



"Bölgedeki iklimi de negatif yönde etkiledi"

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Burası ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri. Burası yaklaşık olarak 50 sene evvel tarım alanı oluşturmak maksadıyla tahliye kanalları oluşturularak kurutuldu. Göl kurutulmasının ardından bölgedeki yağış miktarı azaldı ve kuraklık baş göstermeye başladı. Göl, lokal bir iklim oluşturdu ve ülkemizin en önemli sedir ormanlarından birinin oluşmasını sağladı. Kuruduktan sonra bitkisel manada da bölgede değişiklikler yaşandı. Sedir ağaçları tehlikede. Göl kuruduktan sonra yapılan tüm yanlışların farkına varıldı. 1990'lı senelerin sonunda göldeki suyu boşaltan düdenlerin çoğu kapatıldı ve göl tekrar su tutmaya başladı. Ne yazık ki gölü bu sefer de kuraklık vurdu. Yağışlar çok azaldı. Bölgedeki meyve yetiştiriciliğinin ve seracılığın artması sebebiyle sondaj sayısı arttı. Göldeki su her geçen sene biraz daha azaldı. Suyun azalması bölgedeki iklimi de negatif yönde etkiledi. Hem balıklar hem de kuşlar açısından suyun azalması olumsuzluklar oluşturuyor. Su kaynakları doğru kullanılmalı ve korunmalı. Tarım faaliyetlerinde doğru su kullanımı yapılmalı. Kaynaklarla beslenen göl su tutmalı." şeklinde konuştu. 



"2,5 aydır hiç yağmur yağmadı"

Elmalı Ziraat Odası Başkanı Salih Kurubaş, "Gölün kurumasıyla birlikte balıklar öldü ve bölgede iklim değişti. Burası su kaynaklarıyla beslenmeli. İlçedeki bazı su kaynaklarının kapalı sistem ile göle nakledilmesine dönük faaliyetler var. Elmalı'da yaklaşık olarak 2,5 aydır hiç yağmur yağmadı. Evvelleri gölde su varken yaz mevsiminde yağış alıyorduk. Üreticiler de susuzluk sebebiyle zorluk yaşıyor. Özellikle pancar üretenler sıkıntıda. Kuraklığın etkisi üreticilere olduğu gibi besicilere de yansıyor. İlçede yayla seracılığı arttı. Ne yazık ki bazı üreticilerimiz kaçak sondaj ile yer altından su çekiyor. Kuyu ruhsatı almayanlara sera yaptırılmaması lazım. Bilinçsiz bir şekilde açılan sondajlar yer altı sularının çekilmesine yol açtı. Suyu planlı bir şekilde kullanmamız lazım. Göl tabanına çobanlar çadır kurdu. Su olsaydı göl kenarı yeşil olurdu ve hayvanlar otlardı. Fakat su olmayınca sürülerin hepsi gölün tabanında karnını doyurmaya çabalıyor." dedi 



"Bazı şelaleler de kurudu"

Göltarla Mahalle Muhtarı Durmuş Sarıkaya ise "Yağışların azlığından dolayı göl tamamen kurumak üzere. Tahminen yüzde 10 kadar su kaldı. Gölün kuruması bizleri üzüyor. Avlan Gölü yalnızca Elmalı için değil Finike için de çok önemli. Burası kuruyunca bazı şelaleler de kurudu. Göl etrafındaki sondajlarda dahi neredeyse hiç su kalmadı. Halk meyve bahçelerini sulamakta bile zorluk çekiyor. Zaman zaman balık ölümleri de yaşanıyor." ifadesini kullandı. 



"2021'de tamamen kurumuştu"

Kelebek ve kuş gözlemcisi, tabiat fotoğrafçısı Ömer Harpcı, "Avlan Gölü'nde, 347 kuş türünden 191'inin gözlemlendi. Kuşlar haricinde de çok sayıda canlının yaşam alanı diyebiliriz. Göl, 2021'deki kuraklık sonrası tümüyle kurumuştu. 2022'de kış ve ilkbaharın yağışlı geçmesiyle birlikte eski günlerine kavuşmuştu. Kuruyan gölün tekrar su tutmasıyla birlikte Avlan Gölü'ne gelen kuşlar göç yolunda biraz olsun soluklanıp konaklamaya başladı. Burası birçok kuşun üreme alanı. Göldeki su düzeyi az olmasına karşın hala göçmen kuşlar için ev sahipliği yapıyor." yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)